A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Feledi János vezette Feledi Project Egyiptomban vendégszerepel két alkotásával is. A Liszt Ünnep keretén belül a Müpában bemutatott Orbán György műveire készített táncelőadásokkal február 19-én a Kairó-i Operaházban lépnek fel. Majd hazatérve február 24-25-én a Müpában is látható lesz a Orbán György művei ihlette, Teremtett világ és a Missa Duodecima produkciók mellett Szentpáli Roland művére készített Kozmikus konfliktus alkotás, melyet a Müpa 2020-as zeneműpályázatának kategóriagyőztes alkotása inspirálta.

Még decemberben forgatták videójukat a társulat művészei, melynek célja még jobban fókuszba helyezni a mozgást, a táncot, s ezzel együtt a Feledi Projectet. Mindennapi életük része a tánc, kortárstánc, színház, kultúra, ezért fontos volt, hogy megragadjuk a nézőket, a mozgás, a tánc pozitív és emlékezetes benyomásával. Az esztétika, a különleges városi helyszínek, formák, a mindennapi életünk helyszínei mellett a Nemzeti Táncszínház izgalmas tere is erősítette azt a képet, hogy a mindennapi életünk a színház, a tánc. A kreatív vizuális elemek hozzájárultak az impulzív végeredményhez, mely Lehel Olivér rendező és Ritter Doron operatőr munkája volt.-mondta Feledi János.

A FrenÁk Társulat új koreográfiai elképzelése 24 év után, érzékeny nosztalgiával és egy erős aktualitással reflektál a 2000-es évek kortárs táncközegét megrázó, és a magyar tánctörténetet alakító ikonikus Tricks&Tracks című darabjának alapgondolatára.

83 éves korában elhunyt Kaszás Ildikó, Seregi László koreográfus alkotótársa, darabjainak állandó balettmestere. A budapesti születésű balettművész Szalay Karola és Merényi Zsuzsa növendékeként szerzett diplomát az Állami Balettintézetben 1958-ban, ezt követően lett a Magyar Állami Operaház balettegyüttesének tagja, 1967-től címzetes magántáncosa, 1971-től magántáncosa. 1965-ben 3. díjat ért el a Várnai Balettversenyen, az OPERÁ-ban fellépett többek közt Giselle, Lise (A rosszul őrzött lány), Mária (A bahcsiszeráji szökőkút), a Királykisasszony (A fából faragott királyfi) és Júlia (Spartacus) szerepében is. 1959-től dolgozott együtt Seregi Lászlóval, a legendás koreográfus teljes operaházi munkásságának állandó asszisztense és betanító balettmestere volt.

Nem értjük, megfejthetetlen, mit miért tesz, irritál, de a személyiségében mégis van valami, ami megigéz. Mivel varázsol el bennünket, mivel hat ránk ez a folyton tabukat döntögető, elbűvölő és arrogáns szélhámos? Maga a megtestesült ambivalencia: sem angyali, sem démonikus, nem tartozik sem az istenek, sem az állatok közé, mindkettőnél emberszerűbb, de nem is ember, idős férfi és fiatal, erotikus atléta, harsányan vidám és teátrálisan patetikus egyszerre, a vaskos tréfák mellett veszélyes, cinikus és kegyetlen romboló, komikus, de hordozza a hős komolyságát is, aki mindeközben gyerekes mértékben függ saját vágyaitól... Lényünk sötét oldalát igyekszünk elfojtani, ám hatásától nem tudunk szabadulni, ezért inkább a külvilágba vetítjük – ő a trickster archetípusa, mely saját árnyékunkat szólítja meg. Bennünk is megvan, ezért vonz minket annyira. Ő hízeleg, gúnyol, nyargal, szemlélődik, üldöz, menekül, vívódik, győz és veszít, árul és elárul, csábít, elhagy... a TranzDanz új produkciójában.

A PR-Evolution húsz éves fennállását ünneplő, egyben új nevén PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes legfrissebb bemutatója Weöres Sándor ihletésében az embernek, a világba vetett porszemnek a lélekállapotát testesíti meg.

Kecskemét City Balett és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház: táncszínházii előadás William Shakespeare műve nyomán.

A Pécsi Balett repertoárján mindig is szerepeltek a gyermek és ifjúsági korosztályt megszólító balettek. Kiemelt feladatunknak tekintjük a táncszerető és a táncot értő fiatal közönség művészeti nevelését. A fiatal korosztály számára készült előadásaink célja a minőségi szórakoztatás mellett a klasszikus művek megismertetése és újszerű interpretálása. Előadásainkban a magas színvonalú tánctechnika mellett legalább olyan fontos a humor, a játékosság. Táncművészek kivételes karakterábrázoló tehetségükkel varázsolják el a nézőket, legyenek kicsik vagy nagyok. Vincze Balázs rendező-koreográfus többgyermekes édesapaként jól ért a legkisebbek nyelvén; koreográfiája, a Hófehérke és a hét törpe az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb mesebalettje volt.

Közel négy éve kapott meghívást a németországi Fellbach városától a Pécsi Balett társulata, hogy a Rómeó és Júlia című előadásukat bemutassák testvérvárosukban. Az előadások már ki voltak tűzve, amikor a világjárvány közbeszólt. A programot akkor elhalasztották, de az egyeztetések folyamatosan zajlottak azóta is. Az időközben újraindult repertoárjátszásuk mellett, mely szerencsére igen sűrű és változatos, a Pécsi Balett november 6. és 10. között végre megvalósíthatja a német turnét.

A Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány Kuratóriuma és a Magyar Táncművészeti Egyetem 2023. november 21-24. között rendezi meg első önálló nemzetközi balettversenyét, Budapest Ballet Grand Prix néven. A Szervezőbizottság 2023. október 24-én tartott sajtótájékoztatót a Magyar Táncművészeti Egyetem Zórándi termében, amely az „Egy hónappal a Budapest Ballet Grand Prix” előtt címet viselte.