A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A tavaly Harangozó Gyula díjjal kitüntetett Feledi János és csapata, az idén 10 éves jubileumát ünneplő Feledi Project turnéra indul idehaza HAT TÁNC című előadásukkal. Bartók Béla születésének 140 évfordulója alkalmából a zeneszerző Román népi táncok művének jazz adaptációját az Oláh Dezső Trió zenekarral július 16-án a Nemzeti Táncszínház TáncPark nyáresti, szabadtéri táncesteken belül a Millenárison, majd az ország több pontján, fesztiváljain láthatja a közönség.

Turné dátumok, helyszínek:

Július 16. Budapest, Táncpark

http://tancszinhaz.hu/musor/hat-tanc/1520

Augusztus 01. Vigántpetend, Művészetek Völgye

https://www.muveszetekvolgye.hu/program/3080

Augusztus 04. Nagyharsány, Ördögkatlan Fesztivál

https://ordogkatlan.hu/2021/hat-tanc

Augusztus 15. Tokaj, Zempléni Fesztivál

https://www.zemplenifesztival.hu/feledi-project/

Augusztus 28. Szentendre, MűvészetMalom

https://szentendreiteatrum.hu/event/hat-tanc/

Feledi János nem először dolgozik Oláh Dezső Junior Príma-díjas zongoraművész, zeneszerzővel, közösen jegyzik a Prozódia (2014) előadást, amit Kodály Zoltán népdalgyűjtései ihlettek. A mostani közös munka is bizonyítja, hogy mennyire jól tud működni az élő jazz zene és a kortárs tánc fúziója. A zene az eredeti motívumokból indul, törekedve az autentikusságra, ezeket próbálja visszaadni, ezekről többet mondani, a karakterek stílusát megmutatni. Oláh Dezső Trió és Feledi János arra is fókuszáltak, hogy minőségi és plasztikus szövetbe ágyazzák ezeket a dallamokat és mozgásvilágot. Az alkotók a lényegi mondanivalót beszélik át, annak különböző mélységeit fejtegetik, analizálják.

Reflexió Bartók Béla Román népi táncok művére, az 1915-ben írt zongorára íródott művének dob, bőgő, zongora adaptációja. Népi életképek. A táncelőadás a mindennapjainkról szól. Egy közösség egymáshoz való viszonyulását követhetjük nyomon különböző életérzések, tételek kapcsán. Legyen ez bál, vagy magányos férfi tánca, vagy egy kacérkodó, incselkedő páros tánc. Mai virtuális világunkban eltávolodunk egymástól. Másfajta közösségi életet élünk, ami nem ember központú. Ezt az emberi kapcsolatokon alapuló közösségi szellemet keressük-mondta az előadás rendezője-koreográfusa Feledi János. A darabban az emberi egzisztencia határait kutató expresszionizmus és az irónia, valamint a szándékos egyszerűség és a kontrapunktikus összetettség jól megférnek egymás mellett. A mű hat tánctételből áll, melyeknek karakterét megőrizve improvizációk hangzanak el a tánc tételek között.

felediturne
Fotó: Varga Zsolt

 

Feledi János-Feledi Project-Oláh Dezső Trió
HAT TÁNC

Táncművészek – előadók: Hortobágyi Brigitta, Tóth Brigitta, Safranka-Peti Zsófia, Hoffmann Luca, Taba Benjamin, Nagy Csaba Mátyás

Zene: Oláh Dezső-zongora, Oláh Péter-bőgő, Pecek Lakatos András-dob

Látvány-jelmez: Matisz Gábor, Feledi János
Rendezés – koreográfia: Feledi János

Támogatók: Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Táncszínház

Produkciós partner: Pro Progressione, Nemzeti Táncszínház, Művészetek Völgye, Ördögkatlan Fesztivál, Zempléni Fesztivál, Szentendrei Teátrum

Az alkotó a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa.