A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Mi a ‘tánc’ eredete? Honnan származik ‘koreográfia’ ? Mi a jelentősége egy régi térformának a mai kortárs kontextusban? Rituálé, szertartás, transz, szakráció, végtelenség, tórusz… Kör, karika, lánc, spirál, örvény, körforgás...Bodnár, Csángó, Körcsárdás, Karikázó, Lánctánc… Carole, Branle, Farandole, Zikr, Reigen, Hora, Kolo, Kalamatinos, Syrtos, Serdana… Nanissáanah, An Dro, Dabke, Lawweeh, Khigga, Kochari, Tamzara…A táncosok visszahelyezése egy körbe. Az előadás és az átélés közötti esszencia keresése. Kortárs tisztelgés táncos őseinknek.

Szeptember 9-én a RaM - ArT Színházban Nikolett pályatársai, vagyis kiváló művészek produkcióit sorakoztatjuk fel. Fellépőink között szerepelnek a legismertebb hazai társulatok és művészek közül, többek között a Budapesti Operettszínház, a Duda Éva Társulat, a Duna Művészegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Táncművészeti Egyetem frissen végzett hallgatói, a Miskolci Balett, a Re-Production Dance Company, a Székesfehérvári Balett Színház, a Tellabor, valamint Békefi Viktória, Dolhai Attila, Feng Ya Ou, Fischl Mónika, Füredi Nikolett, Janza Kata, Laki Péter, Peller Anna, Peller Károly, Serbán Attila, Szendi Szilvi, illetve Szulák Andrea.

Cserepes Gyula koreográfus kezdeményezte program célja, hogy egy nyitott, bárki számára hozzáférhető teret adjon a táncolni vágyóknak. A jam-et egy hivatásos táncos vezeti, akinek a segítségével, egyszerű mozdulatokat elsajátítva perdülhet táncra mindenki, aki kíváncsi. Az általunk meghívott DJ-k gondoskodnak a nagyszerű zenei aláfestésről.

A Magyar Állami Népi Együttes előadása a száz évvel ezelőtti trianoni békediktátum emlékezete jegyében készült. Az antológiaszerű válogatás a Kárpát-medence magyarsága és a vele sorsközösségben élő nemzetiségek (románok, szlovákok, szerbek és horvátok, svábok, ruszinok, zsidók, cigányok) folklórjából inspirálódva járja körbe, táncolja körbe a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, a Délvidéket és a „Kis Magyarországot”. Hitet téve az összetartozás megkérdőjelezhetetlen valóságáról, nagy ívű panorámaként mutatja fel azt a paraszti örökséget, azokat a páratlan kulturális és szellemi javakat, melyeket az ezeréves együttélés hagyott ránk.

Júliusban még javában tart majd az évad a Nemzeti Táncszínházban. Az elmúlt évek sikerprogramja idén sem marad el: újra könnyed nyári élményt ígér a magyar táncművészet otthona az aktív kulturális tartalomra vágyó közönségnek. Újra július, újra TáncPark: teraszt nyit a táncművészet is. A Nemzeti Táncszínház a Millenárisra költözése óta, minden évben - így most már hagyományosan - júliusban a parkba költözik. Az alkalmi színpadon estéről-estére, kilenc napon át napon át váltják egymást az együttesek, így garantált a naplementés sokszínűség: a titokzatos tangótól a ritmust követelő néptáncon, és kortárs előadáson át a pezsdítő flamenco-ig. A Nemzeti Táncszínház TáncParkja igazi unikum, egyedülálló programsorozat, amely a idén is a sokszínűséget, a közös táncot, a könnyedséget, az egyszerit és a megismételhetetlent ígéri és adja a táncot rajongásig szerető közönségének.

Idén is délelőttől egészen estig, két szabadtéri színpadon és sok-sok egyéb, a színházi területen megvalósuló programmal várja a Theatre-and-Dance Corner kortárstánc és színház iránt érdeklődő látogatókat, és mindazokat, akik kötetlen formában ismerkednének a műfajjal. 

A 30. évfordulóját ünneplő Bozsik Yvette Társulat Körforgás címmel mutatja be új produkcióját a Nemzeti Táncszínházban. A Bozsik Yvette Társulat táncművészei a próbafolyamat alatt a koreográfussal együtt, az önismeret és közös gondolkodás útján alakították saját szerepüket és jelenlétüket.

Hogyan varázsoljuk el a félelmeinket, és hogyan kerüljünk közelebb egymáshoz? Hogyan alakíthatjuk át a testünket képpé, tánccá és tájjá? Az Encantado csendből, színekből és formákból alkotja meg a folyton változó szabadság karneválját; és az emberekét… emberekét, akik elvarázsolódnak a végtelen táncban és kijózanodnak. Az Encantado a Rio de Janeiróban élő koreográfus, aktivista és tanár Lia Rodrigues koreográfiája, aki 40 éves pályafutása során fáradhatatlanul dolgozott a művészet, az aktivizmus és a társadalmi folyamatok közötti szinergiák kiépítésén és akit a Brazíliában tapasztalt nagyon is valós környezeti és spirituális küzdelmek inspirálnak. Lia Rodrigues neve mára fogalommá nőtte ki magát a kortárstánc kedvelők és a szakma körében: a párizsi őszi fesztivál a jubiláló (30 éves) társulat valamint Rodriguez munkásságának tiszteletére 

Kovács Zsuzsanna életműdíjas; Vincze Balázs az évad legjobb alkotója; Koncz Péter az évad legjobb férfi táncművésze! A tánc világnapja alkalmából a Magyar Táncművészek Szövetsége idén is díjazta a hazai táncszakma kiválóságait a Nemzeti Táncszínházban megrendezett nagyszabású gálaesten.

A CUBAN ECLECTICO című műsor a kubai táncstílusok metszetén keresztül betekintést nyújt a karibi ország életébe. Az Acosta Danza a klasszikus balettet flamencóval és afro-kubai stílusokkal ötvözi. Raul Reinoso SATORI című darabjában a spirituális megvilágosodáshoz vezető, belső utazásra hív, amelynek során rátalálhatunk a bennünk lakozó igazságra, szépségre és fényre.