A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Kovács Zsuzsanna mesternőjük és Vincze Balázs művészeti vezető óráival indult újra a munka június 2-án a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balettegyüttesénél, óvatosan, de annál jobb hangulatban. A „bemelegítő” hetet követően naponta két vendégmesterrel dolgozik a társulat.

„Mindig nagy gondot fordítottunk arra, hogy táncművészeink számára szakmai fejlődési és továbbképzési lehetőségeket biztosítsunk. Ezért a vendégkoreográfusok mellett rendszeresen hívunk külföldi és magyar táncpedagógusokat is. Olyan elismert és közkedvelt szakembereket sikerült most megnyernünk, mint Sebestyén Csaba Harangozó-díjas, Lovas Pál Liszt-díjas Érdemes és Kiváló művész, Földi Béla Harangozó- és Jeszenszky-díjas, Lakatos János Nívódíjas és Feledi János Harangozó-díjas művészek. Ennyire sűrű mesterkurzus-hónapot a társulatok nem szoktak szervezni, de úgy gondoltam, erős kezdésre és új impulzusokra van szüksége most mindenkinek. Az intenzív munka, a kiváló mesterek technikája, stílusa és mozgásnyelve újítóan hat táncművészeinkre testileg és lelkileg egyaránt. A társulat nagy örömmel fogadta kezdeményezésünket, hogy helybe hozzuk a neves szakembereket és ők is boldogan jönnek Pécsre.” – mondta el Vincze Balázs, a Pécsi Balett Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas művészeti vezetője.

pecsmasterclass

„Rendkívül fegyelmezetten élték meg táncművészeink a karantén-időszakot. Maximálisan komolyan vették az otthoni munkavégzést. A tér, a balett-terem hiánya persze pótolhatatlan. Ezért most a fizikai kondíció felfrissítésére, az intenzív munkába történő fokozatos visszatérésre fókuszálunk. A távolságtartási szabályokat szigorúan betartva, 2 csoportban, csökkentett létszámmal, kizárólag kontaktust nem igénylő gyakorlatokat végeznek a táncművészek. Mindezt a Nemzeti Kulturális Alap támogatása teszi lehetővé, ahogy számos projektünk is pályázatok – elsősorban az EMMI és az NKA - segítségével valósul meg. Számunkra ezeknek a szervezéséről és újratervezéséről szólt a home office üzemmód. Nagyon várjuk a következő évadot, ami - reményeink szerint - az elmaradt Piroska és a farkas című mesebalett bemutatójával indul valamikor szeptemberben. A Pécsi Tánctalálkozót is szeretnénk megvalósítani, ha nem is az eredeti koncepció mentén, és decemberre is van egy nagyszabású tervünk… Persze meglátjuk, mit hoz az ősz.” – tette hozzá Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész a Pécsi Balett ügyvezetője.