A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Február 1-én Budapesten a Müpában Az első Walpurgis-éj premierrel kezdi az évet és a hónap közepén, február 17-én Nyíregyházán a Táncfarsangon vendégszerepel a Feledi János vezette Feledi Project.

Február 1-én a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben mutatják be Mendelssohn Az első Walpurgis-éj című művét a Budafoki Dohnányi Zenekar és Feledi Project közös produkciójaként. A kompozíció forrása Goethe, hiszen meghatározó szerepet játszik bennük a fausti boszorkányszombat-jelenet. Mendelssohn kóruskantátája is egy boszorkányszombat története, Goethe eleve megzenésítésre szánt balladájára. Az első Walpurgis-éj Magyarországon először szólal meg szcenírozott előadásban. Mendelssohn alkotásának első verziója 1831-ben keletkezett.
Mendelssohn az ősi hagyományt megtartó embereket a bigott keresztényekkel szembeállította a tisztaság és a hit képviselőivel, akiket a mű végén egy protestáns korálszerű, himnikus befejezéssel szimbolizál. A zeneszerző-kóruskantátája pedig életművében szokatlanul drámai: egy sodró erejű, viharos nyitányt jelenetek sora követ, amelyekből hiányoznak a hagyományos értelemben vett áriák.

Az előadásban Bakos Kornélia, Megyesi Zoltán és Szegedi Csaba operaénekesek szerepelnek és közreműködik a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, melynek karigazgatója Tőri Csaba. Vezényel Hollerung Gábor, a koreográfus-rendező Feledi János.

Február 17-én Psyché előadással vendégszerepel a Feledi Project a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban a Táncfarsangon. Az öt éve repertoáron lévő előadás először szerepel Nyíregyházán.A Weöres Sándor műve ihlette táncelőadás egy különös és féktelen szabadságvággyal megáldott nő kétségbeesett küzdelmét mutatja be a szerelem és az élet teljességéért. A nő sorsa, hogy testi és lelki szenvedélyének, szerelmének tárgyát, beteljesülését csak két különböző férfiben képes megtalálni! Ez hová vezethet....?
A 2015-ös veszprémi Tánc Fesztiválján díjjal jutalmazott darab címszereplője Horváth Zita, partnerei pedig Halász Gábor és Feledi János, az előadás koreográfusa, rendezője lesznek.

Az alkotó a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa.

psyche papp tibor

Fotó: Papp Tibor