A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, Dr. Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a nagyszerű tudós munkássága előtt tisztelegve indította el néhány évvel ezelőtt Élő Martin Archívum sorozatát. A sorozat forradalmasította a magyar színpadi néptáncművészetet és példát mutatott arra, hogyan lehet az autentikus néptáncot tökéletesen elsajátítva, a "tiszta forrást" megtartva, magas művészi értékű előadásokat létrehozni. Ezek a műsorok amellett, hogy bemutatják egy- egy vidék legmélyebben, legaprólékosabban megismert és elsajátított autentikus táncfolyamatait, kiemelkedő táncos egyéniségeit; lehetőséget adnak arra, hogy a nézők rácsodálkozzanak saját tánc és zenei kultúrájuk gazdagságára és szépségére. Az előadások mély és őszinte pillanatainak mindegyike egy- egy vallomás az alkotó elkötelezett szeretetéről a népi kultúra iránt

martinmaraton1.

Az öt részből álló sorozatban Kalotaszeg, Mezőség, Bonchida háromszor, Gyimes és Szatmár címmel, Dr. Martin György és munkatársai, illetve Zsuráfszky Zoltán saját gyűjtései alapján mutatja be a Magyar Nemzeti Táncegyüttes az "Élő" táncarchívumot, öt héten keresztül.

Művészeti munkatárs: Zs. Vincze Zsuzsa
Zenekarvezető: Papp István Gázsa
Rendező- koreográfus: Zsuráfszky Zoltán
Előadja: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara

Az előadások helyszíne és kezdési időpontja:
Nemzeti Táncszínház - Nagyterem, 19:00 óra

2020. január 7.
Kalotaszeg

2020. január 14.
Mezőség

2020. január 21.
Bonchida háromszor (In memoriam Ökrös Csaba)

2020. január 28.
Gyimes

2020. február 4.
Szatmár

/Az előadások után Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfussal Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója beszélget az "Élő Martin-Archívum" sorozatról.