A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Leváltották a bécsi Állami Operaház balettiskolájának ügyvezető igazgatóját és művészeti vezetőjét pénteken, három nappal azután, hogy az intézményben zajló visszaélések kivizsgálását végző testület bejelentette, súlyos hiányosságokat és a diákok jólétére fenyegető gyakorlatokra derített fényt.

akademiewien

Az Ausztria vezető balettakadémiáján zajló durva oktatási módszerek, verbális bántalmazások az irányítás és a minőségi munka ellenőrzésének teljes hiányával párosultak – állapította meg a testület, amely javasolta az ügyvezető igazgató menesztését, és bírálta a művészeti igazgató munkáját. A jelentés szerint a „gyerekek jóléte veszélyben van”, azért is, mert az intézmény nem szentel kellő figyelmet az előadások, a próbák és az iskolai teljesítmény miatt rájuk nehezedő nyomás egészére.

Manuel Legris francia koreográfust, a bécsi operaház balettigazgatóját, az iskola művészeti vezetőjét felmentették utóbbi tisztségből, de megmarad az operaház balettigazgatójának – jelentette be pénteken az osztrák állami szövetségi színház holding. Azonnali hatállyal menesztették az intézmény ügyvezető igazgatóját, a román Simona Noja-Nebylát is. Tisztségét átmenetileg Simone Wohinz, az állami balett kereskedelmi igazgatója veszi át.

simonanoya
Simona Noya-Nebyla, APA

Az 1771-ben alapított balettakadémiának, amelynek egykori hallgatói közül ma sokan a londoni Királyi Balettben és a New York-i American Ballet Theatre-ben táncolnak, jelenleg nagyjából 130 diákja van, 10 és 18 éves kor közötti fiatalok csaknem 80 százaléka külföldről érkezett.

Forrás: MTI