A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A Feledi János vezette Feledi Project legújabb kreációja a CAFe Budapest Kortárs Fesztiválon kerül bemutatásra a Müpában. Október 19-én a tavalyi nagysikerű Orfeusz előadást is újra láthatja a közönség.

Október 19-én kerül bemutatásra Feledi János REVENGE (Élektra) című új darabja, melyet a CAFe Budapest Kortárs Fesztiválon mutatnak be a Müpa Fesztivál Színházban. Az előadás Euripidesz Élektra drámájából inspirálódik. A darab a női tragikum előadása. Sorstragédia. A megbékélés, a bosszú és a háborgó lelkiismeret által szított őrület feszül egymásnak. A disszonancia egy olyan ógörög mítoszréteggel párosul, amely az emberi tudat legelemibb és legsötétebb rétegeibe hatol. Ha jól értelmezzük a klasszikus szöveget, nagyon is mai, nekünk – és talán rólunk is – szól Euripidész tragédiája, tehát Élektra, Oresztész, Klütaimnésztra és a többiek története minket is érintő, örökké érvényes emberi kérdésekre ad válaszokat. Egy krimi, a mitológiai történetre támaszkodik, mégis túlmutat azon. Jelenségként ábrázolja, hogy mivé is teheti az embert a hatalom, hogyan fordítja ki önma-gából. Lehet-e a bűnt tisztára mosni? Az erőszakot újabb erőszakkal semmissé tenni? A bosszú, a belső vágyaink mechanizmusát tárja elénk, benne az emberi viszonyok alakulását.

feledi revenge
Kép: Szigeti László

Feledi Jánosnak, a Magyar Művészeti Akadémia Ösztöndíjprogram díjazottjának másik koreográfiáját is olyan alaptörténetek inspirálják, melyek az antikvitás óta újra és újra ih-letet adnak költőknek, drámaíróknak és zeneszerzőknek. A szerelméért az alvilágba lesz-álló dalnok, ORFEUSZ meséjét már-már rockzenét idéző energiával idézi fel Szentpáli Roland múlt évben bemutatott kompozíciója. Az előadás zenei anyagául szolgáló felvétel a bemutatón, a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, Hollerung Gábor vezény-letével készült.
A két egyfelvonásos estben a Feledi Project művészei mellett a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei is közrműködnek.

 

Feledi Project: Orfeusz / Revenge (Élektra) – bemutató

Orfeusz
Előadják: a Feledi Project művészei, a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói
Zeneszerző: Szentpáli Roland
Az előadásban élő koncertfelvétel hallható, mely 2018.október 17-ei premieren készült.
Előadják: Budafoki Dohnányi Zenekar
Vezényel: Hollerung Gábor

Látvány, díszlet: Minorics Krisztián, Feledi János
Fény: Hepkó Miklós
Jelmez: Henez Mariann, Feledi János
Koreográfus, rendező: Feledi János

Revenge (Élektra) – bemutató
Előadják: a Feledi Project művészei, a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói
Zenei szerkesztő: Mádi László, Feledi János
Látvány: Feledi János
Fény: Hepkó Miklós
Jelmez: Matisz Gábor, Henez Mariann, Feledi János
Dramaturg: Lisztóczky Hajnalka
Koreográfus, rendező: Feledi János

Támogatók: NKA, Müpa, Nemzeti Táncszínház, Pro Progressione, Magyar Művészeti Akadémia – Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet