A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2019. október 18-19., 20:00 óra Trafó KMH

Václav Kuneš, a 420PEOPLE nevű társulat művészet vezetőjének meghívására a 2017-es Tanec Praha Fesztiválon láthatta a közönség Sidi Larbi Cherkaoui Nomad című előadásának munkabemutatóját egyrészt saját, Eastman társulatának, másrészt a 420PEOPLE táncosainak koprodukciójában. Ennek a projektnek a továbbgondolásából született meg 2019-re Sidi Larbi Cherkaoui és az Eastman azonos című, ezúttal már egész estés előadása, a Nomad.

nomad1

A világhírű belga táncos-koreográfus legújabb előadásának monumentális háttere egy eleven és élettelen darabokból összeálló sivatag-mozaik. Ez az elhagyatott /sivár/lakatlan táj a metaforája a szabadságnak, ugyanakkor a túlélés lehetetlenségének is. Néha azt érezzük, hogy ez a táj nem is a mi világunkhoz tartozik, főleg abban a képben, amikor a megelevenedő háttéren a világ a horizont felett úszik. Ebben a környezetben, a folyamatos változásban lévő kép előtt a táncoló nomádok elszigeteltnek látszanak és egy olyan világban élnek, melyben a létezés veszélyes.

A tánctéren pillanatnyi képeket kapunk a mozgékonyságra és alkalmazkodásra képes teremtményekről, akik a legkilátástalanabb körülmények között is képesek a virágzásra. Ebben a sivatagi létben látjuk küzdelmüket, heves fizikai és lelki vágyukat, a biztonság és a víz utáni folyamatos sóvárgásukat. Az előadás tele van erős képekkel, melyek az összetartozást, a barátság és a szimbiózis fontosságát közvetítik és azt az üzenetet, hogy egy ilyen világban a túlélés kulcsa az összetartás.

A Qutb, Mosaic és Stoic után a Nomad a negyedik előadás, melynek zenéjét többek között a Basement Jaxx zenésze, Felix Buxton jegyzi, ahogy ez a negyedik együttműködése a társulatnak Jan-Jan Van Essche fashion designerrel is, aki az Icon, a Satyagraha és a Memento Mori jelmezeit készítette. A Nomad jelmezeit a sivatagi lakosok ruháinak anyagi gazdagsága inspirálta, melyek elsődleges célja, hogy védelmet nyújtson a forróság ellen.

nomad2

Koreográfus: Sidi Larbi Cherkaoui
Zeneszerzők: Sidi Larbi Cherkaoui, Felix Buxton, Kaspy N'dia
További zenei résztvevők: Fahrettin Yarkin, Sufi Vocal Masters, Al Adhan, Al Qantarah, Fadia Tomb El-Hage, Oli Savill, traditional songs from the Amami islands in Japan
Sound design: Felix Buxton
Táncosok: Pol Van den Broek, Nemo Oeghoede, Oscar Ramos, Shawn Fitzgerald Ahern, Verdiano Cassone, Stephanie Amurao, Nick Coutsier, Mohamed Toukabri, Kazutomi 'Tsuki' Kozuki, Wang Qing, Mabrouk Gouicem
Élő zene: Kaspy N'dia
Jelmeztervező: Jan-Jan Van Essche
Díszlettervező: Willy Cessa, Adam Carrée
Fénytervező: Willy Cessa, Sam Mary
Video design: Paul Van Caudenberg
Próbavezető/Koreográfus asszisztense: Oscar Ramos, Shawn Fitzgerald Ahern

Forrás: trafo.hu, fotó: Filip Van Roe