A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Augusztus 17-én éjjel tragikus hirtelenséggel elhunyt Fenyves Márk orkesztész – mozdulatművész – vizuálisművész - pedagógus, tánctörténeti és táncelméleti kutató. Fenyves Márk önzetlen munkája által létezik az 1950-ben politikai okokból betiltott, mára 114 éves - legrégebbi hagyományú modern tánc intézmény, a Dienes Valéria által 1912-ben alapított Orkesztika Iskola és a magyar mozdulatművészet műfaja, melynek feltárása, feldolgozása, elismertetése és fejlesztése. 

fenyves dusa 
Fenyves Márk 1973 - 2018 (Fotó: Dusa Gábor, 2006)

Pálosi Istvánnal közösen végzett elhivatott munkájának köszönhetően 1991 óta ez a szellemi és művészeti irányzat újra szabadon gyakorolható. Ma az Orkesztika Alapítvány - MOHA – Mozdulatművészek Háza és a Magyar Mozdulatművészeti Társulat keretében folytatódik az iskola. 

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat jelenleg egyedülálló képviselője a száz éves magyar tradíciójú mozdulatművészetnek. Az idén 20 éves társulat küldetése és fő célja, hogy a mozdulatművészet újra köz-és elismert legyen Magyarországon mind a szakemberek, mind a közönség körében. Ezért rekonstrukciós darabjaival a hagyomány előtt tiszteleg. A hagyománytisztelet mindkét formáját kötelességének érzi elméleti (tudományos) és gyakorlati (művészi) vonatkozásban egyaránt. Kortárs bemutatóival, pedig új utakat és lehetőségeket kutat a műfaj számára, megőrizve annak gyökereiből táplálkozó értékeit. Új formanyelv megteremtésén fáradozik elsősorban a kortárs impulzusok hatására.

Az 1995-ben Még 1 Mozdulatszínház néven megalakult Magyar Mozdulatművészeti Társulat 1998-ban mutatta be első önálló estjét a MU Színházban „Vágy Variációk” címmel, így 2018-ra datálja fennállásának 20. évfordulóját. Alapítói és vezetői: Fenyves Márk és Pálosi István.

fenyves varhegyi
Fotó: Várhegyi István