A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A naptárba mindenki írja be: augusztus 8-15-ig Sziget. Az idei Fidelio Színház- és Táncsátor a korábbi évekhez hasonlóan több színpadon, egész napos programmal, a Love Revolution gondolatának jegyében várja az idei szigetlakókat. A reggeleket közös, frissítő és pezsdítő tánccal kezdik, ahol mindenki vérmérsékletének megfelelően mozgathatja meg előző éjjel megfáradt tagjait, ezt követően pedig a fedett sátor és a szabadtéri színpad a hazai és nemzetközi kortárstánc-szcéna legjavát vonultatja fel, miközben bemutatkozási lehetőséget kínál feltörekvő társulatok számára is. 

Fidelio Színház- és Táncsátor

A programhelyszín egyik kiemelt napjának számít augusztus 13-a, ugyanis aznap kerül megrendezésre a Koreai Est, mely keretein belül – már kora délutántól kezdődően – három koreai produkció lép színpadra. 

A sátorban az első estén a spanyol Insectotròpics társulat különleges előadása látható, mely a színpadi mozgás és a vetített felületek ötvözésével kíséri végig Piroskát az erdőn - bemutatva a jól ismert mese egy egészen új, képzőművészek és előadóművészek által létrehozott adaptációját. Szintén Spanyolországból érkezik a Compañia de circo ”eia” társulat in Tarsi című előadása, mely az újcirkusz és a kortárstánc határmezsgyéjén mozog, jobban mondva billeg, hiszen a táncosok talpa alatt minden mozgásnak vagy éppen gurulásnak indul. Az izraeli kortárstáncot a közönség leginkább a táncosok fantasztikus technikai tudásáról, a koreográfusok hihetetlen precíz, a vizuális művészet határain mozgó alkotásairól ismeri - Roy Assaf a fiatalabb, de a már nemzetközileg is elismert generációhoz tartozik, két 2015-ben létrehozott koreográfiáját láthatjuk, melyek a női és férfi nem egyedülálló sajátosságait mutatják be. A libanoni Guy Nader és a spanyol Maria Campos közös, Németországban készült koreográfiájában, a Fall Seven Times-ban a táncosok a gravitációt meghazudtolva, fergeteges virtuozitásukról tesznek tanúbizonyságot. 

nadercampos

A brazil Bruno Beltrao a hip-hop táncot ötvözi a kortárstánccal nyolc férfitáncos kirobbanó előadásában. Magyarországot Mészáros Máté 2018 februárjában bemutatott United Space of Ambivalence című koreográfiája képviseli, mely hierarchiáról, az együttműködésről, valamint a testről, mint dinamikus tárgyról szól. 
A korábbi évekhez hasonlóan a szabadtéri színpad a magyarországi és nemzetközi feltörekvő, fiatal, friss kortárstánc alkotóknak ad helyet, többek között két angol társulat, a No Fit State és a Motionhouse közös produkciójának, amelyben fergeteges, akrobatikus táncukkal hat táncos-akrobata kápráztatja el a nézőket. A szlovén Alien Express szellemes duója rivalizálásról, barátságról és egy létráról szól, míg a francia Ardestop a parkour elemeit használja fel egy kis tűzzel és döbbenetes mennyiségű kartondobozzal vegyítve. Az ausztrál Intimate Spectacle duója, valamint Cserepes Gyula előadása szintén ezen a színpadon lesz látható, utóbbi sajátossága, hogy a produkció zenei anyagát a helyszínen, a szigetlakók és a fellépők közösen hozzák létre. A francia Bilbobasso társulat előadásában egy férfi és egy nő néha gyengéd, néha kegyetlen kapcsolatába kapunk betekintést, melyben gyakorlatilag minden meggyullad - a színes szikrák, füst és lángcsóvák kísérte produkció öt estén át várja majd a közönséget, a Sleeping Beauty Project alvó installációja pedig egész héten délutánonként áll a pihenésre éhes szigetlakók rendelkezésére.

Nagy Utcaszínház – Wired Aerial Theatre (UK): AS THE WORLD TIPPED

Valódi katasztrófafilm játszódik a levegőben az idei Nagy Utcaszínház különleges produkciójában. Drámai filmes trükkök, vizuális effektek és lélegzetelállító légi akrobatika egyesül az előadásban, mely egy ökológiai krízishelyzetet mutat be. A produkció napjaink egyik legsürgetőbb problémáját dolgozza fel látványos és humoros formában.
„Idén igyekszünk felhívni a figyelmet a társadalmunkat sújtó problémákra – ez az előadás a klímaváltozást helyezi célpontba, sokkoló formában bemutatva annak veszélyeit. A cselekmény a koppenhágai Klímakonferenciától indul, majd igencsak felgyorsulnak az események és nagyon gyorsan bajba kerülünk…” – mesélte Kardos József programigazgató.
A Mastercard Színpad by A38 melletti réten augusztus 8-13. között a Dan Panaitescu Nagyszínpad utolsó koncertjei után látható műsor segítségével szeretnék felhívni a látogatók figyelmét a környezettudatosságra - a fesztiválon belül és kívül egyaránt.

wiredaerial

Cirque du Sziget

A Cirque du Sziget évek óta fontos eleme a fesztivál változatos programkínálatának. A szervezők idén igyekeztek egészen különleges újcirkuszi előadásokkal kedveskedni látogatóik számára, így a 900 férőhelyes cirkuszi sátor színpadán megelevenedik Guinea, Marokkó és Kambodzsa varázslatos világa is. Afrikából a Groupe Acrobatique de Tanger csapata érkezik Halka című előadásával, melyet öt napon át (augusztus 10-14. között) 20:00 órától, míg az Afrique en Cirque élőzenével kísért előadását minden nap 23:30-tól tekinthetik meg az érdeklődők. Ázsiából a Circus Phare Khmer Metal című darabja színesíti a kínálatot minden nap 17:00 órától. Ahogy a visszatérő látogatók a korábbi évek során megszokhatták, a Baross Imre Artistaképző diákjai is színpadra lépnek minden nap 14:15 órától egy különleges produkcióval, melyet Samuel Tétreault, a világhírű 7 Fingers kanadai cirkusztársulat igazgatója és társalapítója koreografált.
A szabadtéri színpad ezúttal is különleges hangulattal és interaktív előadásokkal várja a fesztiválozókat. Augusztus 10-e és 14-e között minden nap 15:15 és 21:40 között az angol Etta Ermini Dance Theatre, az olasz La Sbrindola és a The Loser Show, valamint az egyenesen Japánból érkező ACE-K kápráztatja el a nézőket. A szabadtéri színpadot minden nap 20 perces tűzzsonglőr show zárja.

Vándor Vurstli és kis utcaszínházak

A Sziget múltidéző házi vidámparkja, a Vándor Vurstli változatlan jókedvvel és varázslatos játékokkal várja idén is a játékos lelkű Szigetlakókat. Vásári mutatványok, célba dobó szerkezetek és szemfényvesztések színes kavalkádjából épül fel a káprázat a jelen lévő úri közönség szórakoztatására. A platánfák árnyékába a múlt század fordulójának békés idillje költözik a fesztivál minden napján. Bűvész, bábszínház, jósok és jövendőmondók, zsonglőrök, artisták, valamint Németország legkisebb óriáskereke várja az érdeklődőket.
A régi jó vurstli deszkakerítése megmarad, viszont nemzetközi mutatványosok egész sora települ köré, hogy a vásári mulatság még színesebb lehessen. Érkezik hozzánk a spanyol Cia La Tal társulata, akik füstölő, pörgő, zenélő építményükkel egy igazi vízi katasztrófát idéznek elő, de vendégünk lesz a holland Yelling Kitchen Prince, valamint a francia Les Frères Jacquard lakókocsija is. Csak tessék, csak tessék, csak közelebb és közelebb!

Sétáló utcaszínházak

Ezúttal is vonuló utcaszínházi előadások, zenekarok, furcsa lények, távoli országokból érkezett idegenek sora kerekedik fel, hogy a legváratlanabb helyeken és időpontokban lephessék meg a Szitizeneket. A Deabru Beltzak baszk társulat egy káprázatos és vad, tűzijátékkal és fergeteges ritmusokkal kísért utcai buliba csábít, míg a francia Nomad Men motorosai – egy triciklire épített duó-dobszereléssel és az utánfutón utazó szaxofonossal – közös rezgésekre, élményekre vadászva járják a Szigetet a fesztivál öt napján. Az emberi jogok is témája a spanyol Kamchàtka társulat előadásának. Furcsa idegenekként érkeznek a Sziget kapuihoz, és ha itt beengedik őket, már csak a Szitizeneken múlik, hogy megértik és értékelik-e különbözőségüket. Indiából indultak útnak a The Rajasthan Heritage Brass Band vándorzenészei, hogy hagyományos és modern rádzsasztáni hangulattal mutassák meg: az indiai muzsikusok értékeik megőrzése mellett képesek saját kultúrájuk részévé tenni akár a nyugati könnyűzenei trendeket is, Hollywood és Bollywood közös sétányává változtatva a helyszíneket összekötő utakat. A Noisy Oyster brit csapata két, látszólag mogorva szerzettel állít be, akik valójában nagyon is szeretnék megismerni a Szigetlakókat. A Crimplene Crusaders rakoncátlan, nyolcvanas éveiket taposó „nagymamái” szintén a szigetországból érkeznek, és ne legyen egy cseppnyi kétségünk sem: igencsak határozott véleményük lesz mindarról, ami a Szigeten folyik, bár ők maguk sem vetik meg néhanapján a dögös ritmusokat és a divatos frizurákat. Ne lepődjünk meg akkor sem, ha hirtelen egy operaelőadás kellős közepébe csöppenünk: a szlovén Bunker Ljubljana társulat tagjai spontán előadásaikkal szokatlan helyszíneken okoznak lírai meglepetéseket.

sziget2018 logo