A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A Pannon Várszínház szervezésében zajló fesztivál Veszprém város kiemelt kulturális rendezvénye, ahova idén huszadik alkalommal hívják seregszemlére a professzionális színpadi táncművészet kiemelkedő alkotóit, előadóit. A szakmai programokat koncert, kiállítás, performansz, utcai táncos megmozdulások kísérik. 

tancfesztivalja2018

Krámer György - művészeti igazgató -  köszöntője:

"Tisztelt közönség!
Húsz évesek lettünk!

Húsz éve várjuk tánccal a tavaszt, hívjuk Önöket találkozóra, várjuk vendégművészeinket nagy szeretettel városunkba. Két évtized nem kis idő. Ilyenkor óhatatlanul összegez, számot vet az ember. Az eltelt időszakban összesen 192 versenyprogramot, és 126 kísérőprogramot rendeztünk meg. Fellépett fesztiválunkon 55 együttes, alkotócsoport. Olyan művészek, akik a kortárs táncszínház magyarországi legjobbjai közül valók. Kísérőprogramjainkon kiváló képzőművészekkel, muzsikusokkal, utcán akciózó művészekkel találkozhattak a veszprémiek. A húsz év alatt 33 fotóművész dolgozott-alkotott nálunk, együttlélegezve a fesztivál eseményeivel.

Csodás évek voltak, csodás élményekkel! Ki ne emlékezne a Mendelssohn Kamarazenekar nyáresti szabadtéri koncertjére? Vagy arra, hogy több alkalommal dekoráltuk ki Veszprém városát elektrográfiai óriásnyomatokkal? A fesztivál felvonulások! A gólyalábas barátaink, és a fogyatékkal élő művésztársaink előadásai! És a Játékszínben megduplázott előadásokra, mert az érdeklődő közönség egyszerre nem fért be? Ki ne emlékezne azokra a kimagasló személyiségekre, akik a zsűri tagjaiként munkálkodtak velünk évről évre? Csak néhány a sorjázó emlékek közül.

Mi kellet, mi kell ahhoz, hogy egy ilyen rendezvénysorozatot sikerre lehessen vinni úgy, hogy évtizedeken keresztül életben lehessen tartani?

Kellett egy ötlet. Az, hogy a kortárs táncszínház köré szervezve gyűjtsük össze a társművészetek képviselőit, és egy évente megrendezett találkozón mutassuk be a veszprémieknek, úgy tűnik jó ötletnek bizonyult.

Kellett egy befogadó közeg. Erre aztán igazán nem panaszkodhatunk! A kortárs művészetekhez szokott, arra kíváncsi és nyitott veszprémi polgárok hamar megkedvelték a táncfesztivált.

Kellettek alkalmas helyszínek. A Veszprémi Petőfi Színház, a Latinovits-Bujtor Játékszín, a „Dimitrov”, később az Agora, majd a Hangvilla, és az ezekben az épületekben dolgozó odaadó és professzionális munkatársak rendelkezésre állnak húsz éve. Kiváló szakmai bázist, OTTHONT teremtettek a fesztiválnak.

Kellett hozzá háttér. Az a színházi közeg, amely szellemiségével, szaktudásával és ízlésével támogatta és támogatja a mai napig a fesztivált anélkül, hogy önmagát előtérbe helyezné. Hátterünk volt az első pillanattól a város, ideértve a városvezetést és a színházbarát polgárságot is, valamint azt a helyi miliőt, amit ez a csodálatos természeti és épített környezet sugároz. Fontos és biztonságot adó hátteret jelent a táncszínházi szakma fesztiválunk iránt tanúsított rajongása is.

Kell hozzá szakmaiság. Ez a kimagasló művészek, szakemberek által zsűrizett fesztivál, az itt végzett szakmai elemző munkával, táncos és kritikai workshopokkal, társművészek aktív részvételével, utcai megmozdulásaival, hangulatával kiemelkedik az azóta megszaporodott hasonló rendezvények sorából.

KELLETT HOZZÁ JANCSÓ MIKLÓS
KELLETTEK, ÉS KELLENEK HOZZÁ ÖNÖK!

Isten éltesse a Fesztivált! Isten éltesse a táncot, a kortárs művészetet! És isten éltesse Önöket, kitartó híveinket!"

 

A XX. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó zsűrije:
Szakály György, Kossuth-díjas táncművész (a zsűri elnöke), Jorma Uotinen finn koreográfus és előadóművész, a Kuopio Táncfesztivál művészeti igazgatója, Pongor Ildikó Kossuth és Liszt Ferenc-díjas táncművész, Ladányi Andrea Liszt Ferenc - és Harangozó Gyula -díjas táncművész, Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója és Kutszegi Csaba táncművész, kritikus, és Hegyeshalmi László festőművész, grafikus, a Veszprémi Művészetek Háza igazgatója.

 

A TÁNC FESZTIVÁLJA - XX. ORSZÁGOS ÉS NEMZETKÖZI KORTÁRS ÖSSZMŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ
PANNON VÁRSZÍNHÁZ | VESZPRÉM 
2018. MÁJUS 28 - JÚNIUS 3

Részletes program: https://www.atancfesztivalja.hu