A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Bemutató:  2010. december 11-12. 20.00 óra, Sirály

Gergye Krisztián (nem csak tánc) társulata az elmúlt években a kortárs színházi élet jelentős alkotóműhelyévé nőtte ki magát. A 2001 óta létező, s a művészeti vezető nevével fémjelzett társulat mottója, a „nem csak tánc“ a műhely sokirányú közelítését tükrözi a kortárs táncművészet általuk képviselt egyedi formanyelve és megnyilatkozási lehetőségei felé.

Legújabb bemutatójuk, a ZACCJÓSDA folytatja a bábművészet és a mozgás kapcsolatát összművészeti kontextusban a figyelem fókuszába helyező előadásaik sorozatát. A „bábszínház felnőtteknek“ műfajú előadás „tárgyimitátora“ és főszereplője Tárnok Marica báb- és előadóművész, aki hosszú évek óta Gergye Krisztián előadásainak meghatározó egyénisége, társulatának kreatív alkotótársa.

zaccjosda

Tárnok Marica ars porticája szerint minden báb egy álló időben létező, de történetet hordozó anyag, energia-lenyomata minden vele történt eseménynek. Életét az emberekkel való kapcsolata adja, azaz részvétele az eseményekben. Fő kérdés, hogy vajon a báb az emberi lélek kivetüléseként értelmezhető-e, vagy pedig saját történettel rendelkező önálló entitás. Persze az is kérdés, hogy mi magunk önmagunk vagyunk-e, vagy része és hordozója egy nagyobb entitásnak. Ily módon a bábozáson keresztül a bábozónak nemcsak arra adódik lehetősége, hogy egy képzőművészeti installációt működtetve általa életre keljen a báb, annak anyaga és története, hanem hogy keresse, megtalálja és elveszítse azt, ami a legfontosabb: önmagát.

A ZACCJÓSDA háziasszonya a szent és profán – pap(nő) és bolond, ősanya és jósnő, mester(asszony) és tanítvány, aktor és rezonőr –  szerep kettősségében feltűnő Tárnok Marica, aki végigkalauzolja a közönséget egy sajátos beavatás-szertartáson. Feltárul előttük egy elsőre azonosítatlan objektumokat és tárgyakat rejtő kiállítás, amely önmagában is képzőművészeti értéket képviselő installáció. Miközben tudatos élvezői és tudattalan alkotói vagyunk az építménynek, a szereplők mozaikosan kibomló történetei allegorikus sorstörténeteket idéznek elénk. A ZACCJÓSDA így a keleti tanításokhoz hasonló „jóslat-élménnyel“ ajándékozza meg a nézőt.



Tárnok Marica
és
Gergye Krisztián Társulata bemutatja:

ZACCJÓSDA
- bábszínház felnőtteknek -


“Ma valami olyan dolog történik, ami az Ön számára rendeltetett. Mindez a sors akarata. Lehet ez egészen kis esemény, de lehet olyan is, ami hosszú távon átrendezi az életét. Ön most a Sorsát éli, ha akarja, ha nem.” (www.holnapi_joslat.hu)

nyilvános kéregetés
bizonytalan helyekről megfigyelhető események
vendégszövegekkel és vendéghajakkal
rövidlátó kurzus mélyérzésűeknek
tárgyterápia gyenge idegzetűeknek
szövegösszemozgás
tárgyújraélesztés
KÁVÉZÓSÓ
teljes begergyedés
édesedés
cukor nélkül
feketén
isszanemissza
Aki közelebb ül, kettőt kap!

Rendezés és koreográfia: Tárnok Marica és Gergye Krisztián

Felnőtt-foglalkoztató, tárgyimitátor és az est radiátora: Tárnok Marica
Kiszolgáltatott felszolgáltató, bábidomár: Frigy Ádám vagy Gergye Krisztián
Bábtervezés és kivitelezés: Tárnok Marica, Béres Móni
Jelmez, kellék, látvány: Béres Móni
Videó: Lenz Tünde
Produkciós menedzser: Trifonov Dóra
Pszichológus konzultáns: Csigó Katalin
Smink, maszk: Károlyi Balázs
Tetthely: SIRÁLY