A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2010. szeptember 24-25. 20.00 óra

Marie Chouinard „múzsája”: Carol Prieur, az Év Táncosa Budapesten!

A Compagnie Marie Chouinard legfrissebb sajtóhíre büszkén és meghatottan adta közzé, hogy Carol Prieur, a társulat 15 éve oszlopos tagja a német TANZ magazin szavazásán 2010-ben az Év Táncosa lett. A kitüntető címet neves német és külföldi tánckritikusok ítélik oda, a havilap pedig minden év nyarán különszámot szentel az elmúlt évadban kiemelkedő teljesítményükért díjazott táncosoknak, társulatoknak és bemutatóknak – idén a lap 4 oldalon foglalkozik a kanadai Carol Prieur-rel.

chouinard2

Együttműködésük hosszú évei alatt Marie Chouinard három szólókoreográfiát készített „múzsája” számára: a Humanitas és az Étude poignante után a Mouvements Carol a társulatnál eltöltött tíz évét gyúrja táncelőadássá.  Mindezeken túl Carol Prieur táncolja a hazai közönség számára is ismert Egy faun délutánja, a bODY_rEMIX/les_vARIATIONS_gOLDBERG valamint a legfrissebb, LE NOMBRE D'OR (LIVE) című koreográfiák emlékezetes szóló betétjeit is.

2003-ban Carol a Kanadai Művészeti Tanács kutatói ösztöndíjában részesült, Marie Chouinard Cantique no 1.  című filmjében nyújtott alakítását pedig a torontói Moving Pictures Festival of Dance on Film and Video elnevezésű seregszemlén a legjobb előadóművész díjával ismerték el.


Compagnie Marie Chouinard (CAN)
Chopin: 24 prelűd / Tavaszi áldozat

24 Preludes by Chopin / The Rite of Spring


Két időtálló koreográfia (1993-ból és 1999-ből) a sokszoros visszatérő montreali társulattól. Az állandók: a lendület és a ritmus, a koreográfus, Marie Chouinard és a zenetörténet modern klasszikusai. A változók: a táncosok és a helyszín – ami szeptemberben megint a Trafó.

chouinard

Chopin zongorára írt darabjaiban Marie Chouinard a tiszta formákat emeli ki. Szólók, duók, hármasok és tuttik dinamikus váltakozása teszi hangsúlyossá a szélsőségek zenében is tetten érhető játékát: szenvedély és félénkség, finom árnyalatok és nyers erő még plasztikusabbá válik a fények kijelölte térben.

A Tavaszi áldozat Marie Chouinard első olyan munkája, amelyet zenei partitúrára épített – nem csoda, ha ehhez a lépéshez éppen Igor Sztravinszkij, a modern tánc történetében sokat próbált darabját választotta. De ne higgyük, hogy a zene gúzsba kötné a tánc ritmikáját és a táncosok mozdulatait, épp ellenkezőleg: Sztravinszkij lendülete inspirálja, kíséri, új energiákkal tölti meg, egyszerre visszhangozza és ellenpontozza ezt az organikus és markáns koreográfiát.

„Az én Tavaszi áldozatomnak nincs lineáris története, nincsenek benne ok-okozati összefüggések. Csak szinkronicitás van benne. Olyan, mintha az anyag életre kelése utáni pillanatot próbálnám megragadni és kibontani.” (Marie Chouinard)

Marie Chouinard pályafutása gyakorlatilag két évszámban összefoglalható: 1978-ban tűnt fel Montrealban első szóló koreográfiájával, 1990-ben pedig megalapította saját társulatát. Kulcsszavak: szabadság, együttérzés, humor, Erosz, kozmosz, az emberi test (teljessége vagy éppen teljességének hiánya).

Trafó Különóra – 2010. szeptember 25-én, szombaton az előadás előtt, 18:30-tól dr. Rényi András esztéta beszél majd Marie Chouinard munkáiról a Trafó Kávézóban! A program ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!


24 prelűd
Zene/Music: Frédéric CHOPIN
Fény/Lighting design: Axel MORGENTHALER

Tavaszi áldozat
Zene/Music: Igor SZTRAVINSZKIJ (1913)
Fény/Lighting design: Marie CHOUINARD
Kellék/Props: Zaven PARÉ
Fodrász/Hair stylist: Daniel ÉTHIER

Koncepció és koreográfia/Conception and choreography: Marie CHOUINARD

Előadók/With: Kimberley de JONG, Ève GARNIER, Leon KUPFERSCHMID, Lucy M. MAY, Lucie MONGRAIN, Mariusz OSTROWSKI, Carol PRIEUR, Gérard REYES, Dorotea SAYKALY, James VIVEIROS, Megan WALBAUM

Jelmez/Costumes: VANDAL
Smink/Make-up: Jacques-Lee PELLETIER
Próbavezető / Rehearsal director: Ami SHULMAN

Koprodukciós partnerek/Co-production partners: Centre national des Arts (Ottawa, Canada), Festival international de nouvelle danse (Montréal, Canada), Kunstencentrum Vooruit (Gent, Belgium)