A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A Pécsi Nemzeti Színház igazgatója Balikó Tamás, 2010. február elsejével leváltotta Vincze Balázst a tánctagozat éléről. Vincze Balázs 2005. augusztus 1 óta vezette a Pécsi Balettet. A döntés hátterében a nézőszámok visszaesése, a színvonal javítására tett szándék, valamint  a nemzetközileg is fontos EU Kulturális Fővárosa projekt kapcsán támasztott elvárások állnak.


vinczebalazsAz együttes honlapja szerint Vincze Balázs vezetésével a Pécsi Balett olyan útra lépett, mely szellemében, szándékában vállaltan nyúlt vissza az Eck Imre-i gyökerekhez: nem követni, másolni akart irányzatokat, hanem új, saját stílust és formanyelvet kialakítani. Vincze Balázs művészi koncepciójának legfontosabb eleme: a fiataloknak szóló művek létrehozása, táncszerető közönség felnevelése volt. Az utóbbi évek előadásainak (A Notre Dame-i toronyőr, Spartacus2076, Sakk-Matt, Elérhetetlen területek, Giselle, stb) táncnyelve a klasszikus balettől a street dance-ig átívelő széles spektrumból építkezett.Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját, Balikó Tamást is aki elmondta, hogy a Pécsi Balett új menedzser-igazgatója Kováts Tibor lesz. Kováts Tibor szakmai tapasztalata, kitűnő nemzetközi kapcsolatai és magas színvonalú művészi kvalitása garancia a Pécsi Balett megújítására. Vincze Balázs tanácsadóként és táncosként továbbra is a Pécsi Balett tagja marad.

Kováts Tibor táncművész - koreográfus - rendező 1982-ben diplomázott az Állami Balettintézet balettművész szakán.1986 óta az Operaház táncos szólistája , 1993-tól a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára, 2002 óta a Yoman&Yoman Productions Co LTD ügyvezetője.


Természetesen megkérdeztük a két érintettet, Vincze Balázst és Kováts Tibort is, de mostanáig nem nyilatkoztak számunkra az üggyel kapcsolatban.


Fotó: pecsibalett.hu