A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2009. február 9. 19.00 óra Nemzeti Táncszínház
Budapesti bemutató

Tárgyak pótolják a kapcsolatokat, vásárlás a simogatást. A Bifidus Essensis avagy tűsarkon a téboly egy kiürült világról, tehetetlen, sodródó fiatalokról, pótcselekvésekről szól – ajánlja az előadást a rendező, Barta Dóra.

bifidus

Február 9-én este 7 órától az idei egri évad egyik legsikeresebb előadása Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban is látható.

- Régóta foglalkoztat a téma, hiszen képviselek egy generációt, amely keresi a helyét ebben az értékvesztett világban. A vadkapitalista nagy szabadságban rabokká váltunk, megbénultunk a lehetőségektől. Mintha válogatás nélkül mindent bezabálnánk. Az utóbbi időben nap mint nap csak gazdasági válságról beszélünk, de nem foglalkozunk önmagunk, a család, a társadalom válságba kerülésével. Azt is izgalmas témának találom, hogy mi, magyarok genetikusan hogyan reagálunk erre…– mondja a rendező. Az előadás több síkon beszél erről: a tánc, a mozgás és a próza nyelvén. Összefüggéstelen, súlytalan, durva, nyers mondatokkal a próza inkább elfedi a valóságot. Közben a tánc és a testbeszéd őszintén vall az érzésekről. E kettő ellentéte, fanyar humora adja az előadás esszenciáját.

Bifidus essensis, avagy tűsarkon a téboly
mozgás!-színház
Gárdonyi Géza Színház, Badora Dance Company

SUSAN ajak-, arc-, mell-, és intimplasztikán esett át. Az anyja rákos és az agyára megy.  A pasija metroszexuális és a legjobb barátnőjével csalja. Aztán van még egy barátnő, aki a makrobiotikus táplálkozás felkent papnője, és rendszeresen plasztikai műtéteket végeztet magán. Továbbá egy kóros szerencsejáték-függő apa, és biszexuális fia, na ők meg nem tudnak beszélgetni egymással. Feltűnik két lány, az egyik terhes, de nem tudja, kitől. De szerencsére megjelenik a szuperférfi és egy ember nagyságú kólásüveg, van elég kokain is, dübörög a trendi zene, szóval nincs semmi baj.
Bret Easton Ellis, a kortárs amerikai irodalom fenegyerekének műveiből vett motívumok alapján készült ez a mozgás! - színház, melyben színre lép egy hernyó, egy szúnyog és egy csiga is. Csak felnőtteknek.

Bret Easton Ellis novelláinak felhasználásával, Bart István fordításának felhasználásával írta:
Almási-Tóth András

Szereplők: Mészáros Sára, Schruff Milán, Bozó Andrea, Járó Zsuzsa, Nagy András, Bányai Miklós, Csere Zoltán, Rubi Anna, Kulcsár Noémi
valamint
Túri Lajos, Horváth Zita, Kulcsár Noémi,
Rubi Anna, Csere Zoltán

Jelmez: Földi Andrea • Díszlet: Gróf Gyula • Fény: Stadler Ferenc • Asszisztens: Mirkóczki Zita  • Rendezőasszisztens: Ivády Erika