A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

TÁNC-FELFEDEZŐ ÚT ÉS TÁNCIMPROVIZÁCIÓ
BENJAMIN JARRETT-TEL (USA)
A MOZDULATMŰVÉSZETI STÚDIÓBAN

2009. március 20-22-ig az amerikai Benjamin Jarret látogat el Budapestre, hogy a Mozdulatművészeti Stúdióban intenzív kurzust tartson kezdő és haladó táncosoknak egyaránt.

Benjamin Jarrett mozgásművész San Franciscóból. Számos táncmódszert tanult, de legerősebb hatást mégis a táncforradalmár Anna Halprinnel folytatott közös munkája, valamint Min Tanaka Body Weather Laboratory-ja gyakorolt rá.

Mind Halprin, mind Tanaka a tánc természetének a kutatására szentelték munkásságukat. Tanaka folyton azt kutatja „mi a tánc?”, míg Halprin az életet és a művészetet integrálja „hogy miképpen művészetünk kiterjed, életünk elmélyüljön, és ahogyan életünk elmélyül, művészetünk kitáruljon.”

jarret

Ez a workshop találkozási pontot kínál ezeknek a megközelítéseknek – azt kutatja, hol találkozhat a Body Weather intenzív fizikalitása és képi világa a Halprin-módszer katartikus érzelmi tapasztalataival és kollektív kreativitásával.

Benjamin Jarrett a közelmúltban költözött a Vajdaságba, ahol feleségével él. Azóta már dolgozott a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színészeivel és az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatóival. Legutóbb meghívást kapott Tadashi Endo legújabb koreográfiájába, amely Händel Admeto c. operájának részeként Doris Dörrie rendezésében kerül színpadra Güttingenben 2009 májusában.

A test igaz mozdulatai a szellem őszinte törekvéseiből fakadnak.
Lehet hazudni technikával, de elrejtőzhetünk technika-mentességünk mögé is. Viszont ugyanolyan könnyedén csalhatunk pillanat-szülte megoldásokkal, mint amennyire egy koreográfiával.
Kifejezhetjük igazságunkat előre megkomponált mozdulatokkal csakúgy, mint azzal, amit a pillanat tartogat a számunkra, azaz az improvizációval.
Mi az amit semmi egyéb módon, sem szavakkal, sem rajzzal vagy szoborral, sem zenével nem lehet megosztani?

A workshop tartalma:
• kemény ritmikus tréning az elme és a test számára
• a kinesztetikus éberséget és érzékenységet fokozó gyakorlatok
• egyéni, páros és csoportos mozdulat felfedezés, légzés és nyújtás
• belső képek kimunkálása
• performance és improvizáció-etűdök

Instrukciók angol nyelven, magyar szimultán fordítással

Időpont:
2009. március 20. péntek 18:00 - 21:00
2009. március 21. szombat 10:30 - 14:30
2009. március 22. vasárnap 10:30 - 14:30

Jelentkezési határidő: 2009. március 17. kedd

Helyszín és jelentkezés:
Mozdulatművészeti Stúdió
1097 Tagló u. 11-13.
Tel: +361-321-9745, +36-20-361-7821, +36-20-239-6579
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: http://www.mozdulatmuveszet.hu