A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A Pécsi Balett

pecsibalettlogoA Pécsi Balett 1960-ban alakult Eck Imre vezetésével, mely Magyarország első modern balett együttese volt. Táncosai már a 60-as években saját életükről, a művész és a művészet szerepéről kezdtek táncolni trikóban, modern ruhákban, spicc-cipő nélkül, kortárs magyar zeneszerzők frissen készült műveire. A Pécsi Balett jellegzetes táncnyelvét Eck Imre a klasszikus balett alapjain a pantomim, a néptánc és egy sajátos gesztusnyelvből merítette. Az együttes méltán vívta ki országos és nemzetközi sikereit. A volt szocialista, kelet-európai blokk csaknem minden országában, s ezen kívül olyan országokban is vendégszerepeltek, mint pl.: Ausztria, Anglia, Franciaország, Olaszország, Luxemburg, Svédország, Norvégia, Finnország, Libanon, Szíria, USA, India, Ceylon, Tunézia, Egyiptom, Kuba. Az együttes többek között olyan nemzetközileg elismert balettmestereket, koreográfusokat látott vendégül, mint Mats Ek, Alberto Alonso, Pavel Smok, Bertrand d'At, Mai Murdmaa, Novkov Zivojin, Stevan Grebel és Pierre Wiss.
Eck Imre, a Pécsi Balett alapítója, 1960-tól 1969-ig balett igazgatója, majd 1992-ig művészeti vezetője és koreográfusa volt az együttesnek.
Tóth Sándor 1969-től 1991-ig volt a Pécsi Balett igazgatója és koreográfusa.
Herczog István 1992-től 2001-ig volt a Pécsi Balett igazgatója és koreográfusa.
2001-ben az együttes vezetését Keveházi Gábor Kossuth díjas kiváló művész vette át, művészeti vezetését 2001-től 2003. tavaszáig pedig Egerházi Attila koreográfus. Ők a "legenda folytatódik" szlogent szemük előtt tartva, célul tűzték ki a társulat régi művészi koncepciójának visszaállítását. Korábban is jellemző volt a társulatra, és mai is az, hogy új táncirányzatokat bátran felvállaló együttes, amely a legkülönbözőbb stílusok széles skáláját kívánja repertoárján felsorakoztatni.
2001. augusztusa óta számos új bemutató született:

 

Első pozícióban - A legenda tovább él (2001. október 26.)

 

Bálinka (koreográfus: Keveházi Gábor)
Partitions au Patio /Kotta Patio-ban/ (koreográfus: Myriam Naisy)
Játék-terek (koreográfus: Egerházi Attila)
Támad a szél (2001. december 14.)
(koreográfus: Egerházi Attila)

 

Miniatűrák (2002. február 18. - Thália Színház, Budapest)

 

Chopin: Mazurkák (koreográfus: Keveházi Gábor)
Ravel: Bolero (koreográfus: Keveházi Gábor)
Reminiszcenciák (koreográfus: Egerházi Attila)
Vágóképek (koreográfus: Egerházi Attila)

 

Carmen-szerelmek (2002. április 5.)

 

Az utolsó látomás (koreográfus: Keveházi Gábor)
Danses pour Vienne /Táncok Bécsből/ (koreográfus: Raza Hammadi)
Carmen (koreográfus: Egerházi Attila)

 

Carmina Burana (2002. június 14. - Pécsi Horvát Színház, Anna udvar)
(koreográfus: Keveházi Gábor)

 

Kakukkfészek (2002. november 15.)
(koreográfus: Keveházi Gábor)

 

Diótörő (2002. december 20.)
(koreográfus: Egerházi Attila)

 

Beszélő testek � Táncképek Európából (2003. április 11.)

 

 

Partitions au Patio /Kotta Patio-ban/ (koreográfus: Myriam Naisy)
Red with Me /Bársonyvörös/ (koreográfus: Jorma Elo)
Beszélő testek (koreográfus: Egerházi Attila)

 

Balettest Eck Imre emlékére (2003. június 27. - Pécsi Horvát Színház, Anna udvar)

 

Salome (koreográfus: Keveházi Gábor)
Zárt függönyök (koreográfus: Egerházi Attila)

 

2 Bartók (2003. november 14.)

 

A fából faragott királyfi (koreográfus: Keveházi Gábor)
A csodálatos mandarin (koreográfus: Egerházi Attila)

 

Európai koreográfusok estje (2004. április 23.)

 

Listen to this Image /Figyeljetek egymásra/ (koreográfus: Neel Verdoorn)
7 (koreográfus: Kun Attila)
One Cue /Egy hangulat/ (koreográfus: Jorma Elo)

 

Rómeó és Júlia - Is-mer-M (2004. június 25. - Káptalan utcai Szabadtéri Színpad)

 

Rómeó és Júlia (koreográfus: Keveházi Gábor)
Is-mer-M (koreográfus: Kun Attila)

 

Magyar koreográfusok estje (2004. november 19.)

 

Etűdök (koreográfus: Keveházi Gábor)
Origó (koreográfus: Fejes Ádám)
Vágyak vándorlása (koreográfus: Román Sándor)
Változatok egy gyermekdalra (koreográfus: Seregi László)

 

2001 óta a Pécsi Balett meghívott külföldi vendégművészei, balettmesterei és koreográfusai között volt található Myriam Naisy, Raza Hammadi, Juhani Teräsvuori, Joseph Thmim, Jorma Elo és Neel Verdoorn. Juhani Teräsvuori, Myriam Naisy, Raza Hammadi és Joseph Thmim már állandó vendégtanárnak számítanak az együttesnél.
Számos hazai vendégszereplés mellett 2003. február 23-án az együttes a finnországi Tamperében lépett fel, 2003. májusában pedig egy tíz napos mexikói turnén vett részt (2003. május 18-27-ig), ahol több városban (Guadalajara, Puerto Vallarta, Lagos de Moreno, Tepic) lépett fel igen nagy sikerrel. 2004. augusztus 21. és 22-én pedig ismét Finnországban, a Nyolcadik Imatra-i Balett Gálán szerepelt az együttes.
2004-ben a Pécsi Balett együttese EuroPas Magyar Táncdíjat kapott a magyar táncművészetet méltó módon képviselő társulat kategóriában modern balett ágazatban.
A Pécsi Balett fővédnöke 2001-től dr. Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke.
Az együttesben jelenleg 21 táncművész dolgozik.

 

2005. augusztus 1-től az együttes élére új igazgató állt. Keveházi Gábor a Magyar Állami Operaház balett igazgatói posztját vette át, a Pécsi Balett együttesét művészeti tanácsadói minőségben segíti tovább. Az együttes vezetését Vincze Balázs vette át.
Az új direktor tervei között két új balett bemutató létrehozása szerepel. A november 25-én bemutatandó A Notre-Dame-i toronyőr című produkció Jurányi Patrick koreografálásában Victor Hugo klasszikussá vált regényének, a Párizsi Notre-Dame című műnek az adaptációja. A darab nagyszabású, látványos produkció lesz, csakúgy, mint a jövő év márciusától látható Hamupipőke című mesebalett Keveházi Gábor és Góbi Rita koreografálásában; a bemutatók létrehozásánál a szakmai színvonal fenntartása mellett elsődleges szempont az előadások közönségcsalogató jellegének kialakítása. A helyi közönség igényeinek kiszolgálására Vincze Balázs a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni amellett, hogy az együttes profiljára éppúgy jellemző modern tánc irányzattal nemzetközi babérokra is tör.
" Folytatni fogjuk azt a műhelymunkát, amit már elkezdtünk a négy év során. A pécsi közönségnek, az ínyenceknek, - akik megszerették a modern táncot - , mindenképp szeretnénk egyfelvonásos modern előadásokat létrehozni. Másrészt ezekkel vendégszerepelhetünk akár belföldön a Várszínházban, vagy külföldön is, - hiszen a nagy díszletigényű baletteket nem lehet utaztatni. Az gondolom, hogy attól jó egy társulat, ha sokoldalú."/Vincze Balázs/
Az együttes vezető az előző évek során kialakult jó munka kapcsolatokat továbbra is fent kívánja tartani nemzetközileg is elismert, hazai és külföldi balett mesterekkel, koreográfusokkal. A tervek szerint az együttes továbbra is vendégül lát nemzetközi tapasztalatok átadására maximálisan alkalmas szakembereket, akiknek a munkája elengedhetetlen a Pécsi Balett építendő repertoárjának minőségi szinten tartásához.

 

 


www.pecsibalett.hu