A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Október 11-én elhunyt Perlusz Sándor, Liszt Ferenc-díjas magántáncos, az Operaház nyugalmazott balettművésze, aki 1980-tól húsz éven át tanított az MTE jogelődjében, a Magyar Táncművészeti Főiskolán.

perlusz2
Perlusz Sándor Ugray Klotilddal és Havas Ferenccel A fából faragott királyfiban

A 86 évesen eltávozott Mester, volt főiskolai docens, az utolsó pillanatig érdeklődött a balettművészet és táncoktatás világában zajló események iránt, mindig naprakész tudással rendelkezett és olyannyira aktív volt, hogy saját honlapot is működtetett, melyen életének és munkáságának minden fontos eseményéről olvashatunk.

A kiváló karaktertáncos már fiatalon is érdeklődött a társművészetek iránt, nyugdíjazása után pedig még több időt tudott szánni szenvedélyeire: 2014-ben verseskötete is jelent meg, az MTE egyik helyiségének falát pedig Lőrinc György alapító igazgatóról készült festménye díszíti.

A Magyar Táncművészeti Egyetem oktatói, hallgatói és polgárai sok szeretettel emlékeznek a Mesterre, épp úgy, amilyen jóindulattal, nyitottsággal és támogató szeretettel állt ő egykori növendékeihez, kollégáihoz, és a 2000-es nyugdíjba vonulása óta az őt követő utódaihoz is.

perluszsandor

Az élet érdekes játéka, hogy az egyetemen éppen olyan megbeszélések folytak az elmúlt hetekben, melyek az Ózd környéki tehetséggondozásról, a fiatal tehetségek felkarolásáról szóltak, arról a környékről, ahonnan többek között a Mestert is felvették az 1950-ben alakult Állami Balett Intézetbe, mint kimagasló ígéretet. A sikeres életpálya a korábbi tehetségkutató szakembereket igazolta.

Perlusz Sándor emlékét az MTE tisztelettel megőrzi.

Forrás: mte.eu