A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2018 első felében rangos filmfesztiválokon mutatnak be magyar táncfilmeket Párizsban, Amszterdamban és több városban, Németországban. A Parallel Művészeti Alapítvány a hazai táncszakmában egyedülálló missziót vállalt magára: népszerűsíteni a táncfilm műfaját itthon és erősíteni a magyar táncfilm jelenlétét külföldön.

Magyarországon már a rendszerváltás előtt is előszeretettel ötvözték a táncot és a mozgóképet olyan neves rendezők is, mint Jancsó Miklós, Banovich Tamás vagy Horváth Ádám. A 90-es évektől, a modern tánc térnyerésével számos alkotó, rendező-koreográfus páros kísérletezett táncfilmmel, köztük Kaszim Tarek és Kovács Gerzson Péter, Gém György és Ladányi Andrea, Zimmermann Zsolt és a Phobos Együttes, Xantus János és a Mozgó Ház Társulás, a 2000-es évek elején Mészáros Márta és Bozsik Yvette.

utszeretok
Andristyák Macell - Szúcs Dóra Ida: Útszeretők

Mára a táncfilm tágan értelmezhető fogalommá vált; a filmre készült koreográfiák, színpadi darabok filmes adaptációi, koreográfusokat, munkafolyamatot, irányzatokat bemutató dokumentumfilmek, és a mozgással, ritmikával kísérletező munkák is ide tartoznak, stílustól függetlenül, az egypercestől a több órás alkotásokig. A technológia fejlődésével és a hozzáférés szabadságával, valamint az egyes művészeti ágak közti nagyobb átjárhatóságnak és a határok elmosódásának köszönhetően a filmkészítés is folyamatos változáson megy keresztül. Számos, táncfilmként értelmezhető alkotás születik a dizájn, az építészet, a kortárs zene, vagy a videóművészet területén is; gyakran, a mindenki számára elérhető mobiltelefonnal és alkalmazásokkal helyettesítve a professzionális filmes technológiát.

A Parallel Művészeti Alapítvány táncfilm projektjének koordinátora Pintér Gábor művészeti menedzser. A projekt részeként 2014-ben saját kiadásban rövidfilm válogatást jelentettek meg DVD-n, 2016-ban képviselték hazánkat a legrangosabb nemzetközi táncfilm seregszemlén, a DanceScreen-en Londonban, valamint zsűriztek a poznani Short Waves Festival táncfilm szekciójában. Az alapítvány 2017-ben első alkalommal rendezte meg a SZERPENTIN Táncfilm Fesztivált a KINO moziban olyan szakmai együttműködő partnerekkel, mint a New York City Ballet, Sasha Waltz & Guests, Cie. Willi Dörner és a NOWNESS videómegosztó portál.

gyaszfilm
Tünet Együttes: Gyászfilm

2018 első felében a külföldi fesztiválvetítések kerülnek előtérbe. Turnéra indul, többek között, a Tünet Együttes Gyászfilmje, a Kinopravda formáció TWUN című divatklippje, a MOME-n diplomázott Andristyák Marcell két videója, a szintén a MOME-n végzett Nagy Rozália Búgócsiga munkája, és az aerobic lázat újragondoló Polyklinik electro zenei formáció Vermona klipje. Január 30 és február 4. között, a mindennapi mozdulatok, mozgássorok és a koreográfia viszonyát boncolgató párizsi Ciné-Corps Fesztivál két blokkban mutat be magyar alkotásokat. Ugyanitt a VR (Virtual Reality) szekcióban Pintér Gábor zsűritag is lesz. Március 14 és 18. között az amszterdami Cinedans Dance on Screen fesztivál kiemelten, külön blokkban vetít magyar filmeket, melyet követően, májusban, az Off-Europa Fesztivállal együttműködve több németországi városba utazik a program.

2018. január 30 - február 4. Ciné-Corps, Párizs
2018. március 14-18. Cinedans Dance on Screen, Amszterdam

www.parallelalapitvany.hu
www.szerpentinfilm.hu