A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A Budapest Táncfesztivál különlegességét fokozza, hogy a legjobb magyar táncegyüttesek mellett igazi kuriózumokkal készül a Nemzeti Táncszínház, illetve a Fesztivál tizenkét napja alatt számos budapesti bemutató, koprodukció premier, gálaest és tánctörténeti előadás is látható február 18.- március 1. között. A kortárs táncvilág egyik legmeghatározóbb társulata, a Nederlands Dans Theater 2 mellett, a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Scottish Dance Theatre-t és a spanyol La Veronal társulatot hívtuk meg ebben az évben. Emellett a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Budapest Táncszínház, valamint a Fitos Dezső Társulat, a Közép-Európa Táncszínház illetve a Miskolci Balett – GG Tánc Eger premier produkciói szerepelnek fesztiválunk programjában. A Budapest Táncfesztivál a város legnagyobb kulturális intézményeiben: a Müpában, a Nemzeti Színházban, a Zeneakadémián, a Pesti Vigadóban és a MOM Kulturális Központban várja a színes program iránt érdeklődőket.

bptf17img

– A világ egyik vezető kortárstánc együttese, a Nederlands Dans Theater 2 korábbi budapesti vendégszereplése után a Budapest Táncfesztiválon tér vissza: ezúttal az 1978-ban létrehozott tagozat társulatától három koreográfiát láthat a fesztivál közönsége. A Sad Case, Handman és Cacti című produkciókat a Müpa Fesztiválszínházában nézhetik meg az érdeklődők – mondta Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója. Hozzátette: A fesztivál másik külföldi vendége a Scottish Dance Theatre, Skócia nemzeti, kortárstánc társulata, akik 2017-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját, Anton Lachky és Botis Seva koreográfiáival érkeznek Magyarországra. A valenciai születésű Marcos Morau 2005-ben megalapította a táncosokból, a filmes és színházi szakma képviselőiből álló La Veronal társulatot, ők Siena című produkciójukat hozzák el a fővárosi közönségnek.
A Müpában a Pécsi Balett bemutatóját, Ken Kesey már kultikus alapművé vált regényének táncszínpadi adaptációját, a Száll a kakukk fészkére-t pedig február 24-én láthatják a nézők. A Miskolci Balett és a GG Tánc Eger az irodalom egyik legnagyobb hősnőjének, Tolsztoj Anna Kareninájának történetét viszi színre Velekei László koreográfus közreműködésével február 26-án. Március 1-jén pedig a Szegedi Kortárs Balett táncolja Juronics Tamás új koreográfiáját, az Abszurdiát a Fesztivál Színház színpadán.

A Zeneakadémia Solti termében látható a Közép-Európa Táncszínház új produkciója, amelyben a kortárstánc együttes két Kodály zenemű koreográfiájának elkészítésére vállalkozik, melyekhez nagyszerű zeneművészt hívott meg Rohmann Ditta és Kruppa Bálint személyében.
A MOM Kulturális Központ ad otthont a Magyar Táncművészeti Egyetem norvég-magyar balett kurzusának záróeseményeként megrendezésre kerülő gálaműsorának február 24-én, illetve február 23-án a Fitos Dezső Társulat különleges táncszínházi produkciójának, a Pisztráng című autentikus néptánc előadásnak is. A hazai kortárs táncélet egyik különleges performanszát, a Budapest Táncszínház Jelenben a múlt című darabját a Nemzeti Színházban tekinthetik meg a tánckedvelők.
Szintén a programok között szerepel Dr. Lőrinc Katalin és a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak közös estje, a Mi a kortárs tánc, - és hol vagyok ebben én?, amelyben a mozdulat útjait követhetjük végig táncban, képben és élőszóban a 20. századtól egészen napjainkig.


A Nemzeti Táncszínházról
A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központja, amelyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alapított 2001. december 1-én. Elsődleges feladata a hazai táncművészet képviselete, és a közel negyven magyar, professzionális társulattal közreműködve olyan repertoár biztosítása, amelyben minden műfaj megmutatkozik.
A Nemzeti Táncszínház tizenhárom év után, 2014 őszén elhagyva a Várszínház épületét, alternatív játszóhelyeken állítja színpadra repertoárját. A Müpában rezidens intézményként évi száz nap táncelőadásait szervezi. Emellett 2016/2017-es évadát nyolc befogadó helyen kezdte meg: a MOM Kulturális Központban, a Marczibányi Téri Közösségi Házban, a Várkert Bazárban, a Bethlen Téri Színházban valamint az éppen felújítás alatt álló Hagyományok Háza helyett új helyszínként a Nemzeti Színházban, a Millenáris Teátrumban és a Zeneakadémián láthatóak az intézmény szervezésében megvalósuló táncelőadások..
A Nemzeti Táncszínház a Millenáris Teátrum átépítésével, 2018 tavaszán kapja meg új, saját játszóhelyét, amelyet a táncművészeti előadások igényeire szabnak.
A Nemzeti Táncszínház szervezi a Budapest Táncfesztivált, amelynek célja, hogy neves külföldi együttesek meghívásával pozícionálja a nemzetközi táncszcénában a magyar fővárost. Az elmúlt években a Shen Wei Dance Arts (USA), a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo (USA) vagy a Merce Cunningham Dance Company (USA), a Grupo Corpo (BR) és a Company fabrik Potsdam (D) a Kylián Production (NL), a Doug Varone and Dancers (USA), Angelin Preljocaj (FR), Rojas y Rodriguez (ES) lépett fel a Budapest Táncfesztiválon.

 

BUDAPEST TÁNCFESZTIVÁL – PROGRAM
2017. FEBRUÁR 18. - MÁRCIUS 1.

2017. február 18., 19.00
Müpa - Fesztivál Színház
Sad Case | Handman | Cacti
Nederlands Dans Theater 2

2017. február 19., 19.00
Müpa - Fesztivál Színház
Sad Case | Handman | Cacti
Nederlands Dans Theater 2

2017. február 21., 19.00
Müpa - Fesztivál Színház
Dreamers | TutuMucky
Scottish Dance Theatre

2017. február 22., 19.00
Zeneakadémia - Solti terem
Kodály Dialógok
Közép-Európa Táncszínház, Rohmann Ditta és Kruppa Bálint
Bemutató

2017. február 23., 19.00
MoM - Színházterem
Pisztráng
Fitos Dezső Társulat
Bemutató

2017. február 23., 19.00
Müpa - Fesztivál Színház
Siena
La Veronal 

2017. február 24., 19.00
MoM - Színházterem
A norvég-magyar balett kurzus gálaműsora
Magyar Táncművészeti Főiskola

2017. február 24., 19.30
Pesti Vígadó - Sinkovits Imre Kamaraszínpad
Mi a kortárs tánc, - és hol vagyok ebben én?
Magyar Táncművészeti Főiskola

2017. február 24., 19.00
Müpa - Fesztivál Színház
Ken Kesey–Dale Wassermann: Száll a kakukk fészkére
Pécsi Balett
Budapesti bemutató

2017. február 26., 19.00
Müpa - Fesztivál Színház
Anna Karenina
Miskolci Balett-GG Tánc Eger
Budapesti bemutató

2017. február 27., 19.00
Nemzeti Színház - Gobbi Hilda Színpad
Jelenben a múlt (Róluk beszélve | Entre dos Aguas)
Budapest Táncszínház
Bemutató

2017. március 1., 19.00
Müpa - Fesztivál Színház
Abszurdia
Szegedi Kortárs Balett
Budapesti bemutató