A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

December 27-én a Bach Duett/ Álomőrző előadás kerül megrendezésre Budapest Táncszínház előadásában, a Művészetek Palotájában a Nemzeti Táncszínház rendezésében. Hogy milyen nyelven kommunikál Bach hangzásvilága és a koreográfia látványvilága? Mi a közös bennük, a tiszta érintkezési felület? Az, ami nem tűr meg kompromisszumot, csalást, csak az önfeledséget szereti, időre, távolságra fittyet hány: a játék!

bpdt mupa karancsy

Jiří Pokorny 2003-ban csatakozott az Nederlands Dans Theater (NDT) 2-höz, majd 2006-tól az NDT1 táncosaként folytatta karrierjét. Olyan híres koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Jiří Kylián, Paul Lightfoot, Sol Léon, Mats Ek, Chrystal Pite és Ohad Naharin. Emellett koreográfiákat készít az NDT2 számára és tanárként dolgozik az NDT Move In programjában, valamint a Mediterraneo táncfesztiválon és az olasz Architanznál.
A Komor mozgásterek egyszerű módját ábrázolja annak, hogyan lehet az ember ellenálló a valósággal szemben. Megtalálni a szökési lehetőségeket a jelen, a múlt és a jövő ismeretlen tereibe, számtalan különböző módon. A legkiválóbb módszer az önmagunkkal való beszélgetés e kérdésekről. Ez lenne a lényege annak, mi történik testünkben, miközben mozgunk és non-verbális kommunikációt folytatunk önmagunkkal vagy a körülöttünk lévő láthatatlan lényekkel, ugyanabban az időben. A nézőnek így lehetősége nyílik arra, hogy tanúja legyen és megtapasztalja a világ mozgó társalgását, mely költeményt formál a mozdulatokból.

A Dózisban Pokorný olyan világot mutat be, amely az álom határát feszegeti. Mélységeiben nem merülünk el teljesen, egy űrben tartózkodunk, mely tele van meglepetésekkel. Ahogy sodródunk, szunyókálunk, és lassan közeledünk az ébredéshez.

bpdt mupa lead
Fotók: Karancsy Ágnes

 

Program:

Bach-duett 

Gloomy Latitudes ( Komor Mozgásterek)

Doze (Dózis)