A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.


Pina Bausch a 20. század táncművészetének egyik legnagyobb hatású alkotója, akinek műhelye, a Wuppertali Táncszínház négy évtizede a világ meghatározó színházművészeti formációja. A 2009-ben, váratlanul elhunyt koreográfus, aki táncművészként is legendává lett még életében, monumentális, de tragikusan megszakadt életművet hagyott hátra. Műveit, lényét a társművészetek kiválóságai figyelték odaadással. Bausch dolgozott Federico Fellinivel, Pedro Almodóvarral és Wim Wenderssel, elkötelezett hazai hívei közt olyan nagyszerű magyar írókat találunk, mint Esterházy Péter, Nádas Péter és Forgách András. 

pinaoszmi

Egy évvel ezelőtt az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gazdag adományt kapott a Tanztheater Wuppertal – Pina Bauschtól, melyben az egész életművet reprezentáló itthon páratlan plakátgyűjtemény, albumok, előadás-felvételek érkeztek a Táncarchívumba. Kiállításunkon válogatást mutatunk be az ajándék anyagából, amit Papp Dezső (1927-2008) fotóművésznek a társulat első két, budapesti vendégjátékán készült felvételei egészítenek ki. A kamaratárlaton válogatás látható az együttes 1999-es magyarországi tanulmányútjának eddig még soha ki nem állított dokumentumaiból és a gyűjteményünkben található, további relikviákból. Emlékszilánkok – a Magyarországhoz, a magyarokhoz ezer szállal kötődő tánc-géniusz életművéből felvillanó töredékek, a munkásságát méltató szövegrészletek egy páratlan életműbe engednek betekintést.

 

Emlékszilánkok
Dokumentumok a Tanztheater Wuppertal – Pina Bausch történetéből

2016. december 12. – 2017. március 5.

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Krisztina körúti főépülete
Megnyitó: 2016. december 12. 18.00

A kiállítást megnyitja: Rényi András esztéta


A szövegeket és a kiállítás anyagát az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumának gyűjteményéből válogatta:
Halász Tamás
Varga Andrea

pinaoszmi2