A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.
A \'80-as évek népszerű táncos filmjei - mint az Életben maradni, a Flashdance - hatására kezdett táncolni Pataky Klára koreográfus, jogászdoktor és megszállott könyvgyűjtő. Atlétatermet volt, a kosarazást, a futást forszírozták körülötte.

Későn kezdett táncolni: nyolcadikos volt, mikor beiratkozott Zákány Magdolna stúdiójába és belefogott a dzsesszbalettbe, majd átkerült a balettcsoportba. E növendékek legjobbjai rendszeresen felléphettek a Petőfi Csarnokban, egyszer pedig még Hollandiában is. Az iskolában jó csapat jött össze: Klári Ladjánszki Mártával és Csabai Attilával, neves, fiatal táncos-koreográfusainkkal itt kötött ismeretséget. És a kettejük alapította társulat, a KompMánia Fürdőzés című, látványos előadásában lépett utoljára fel táncosként. A kilencéves Zákány-korszak ekkorra véget ért, a koreográfus, aki sokáig nagyon szeretett volna színész lenni, közben elvégezte a Hangár Hang- és Színiakadémiát, majd sikerrel felvételizett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára. Szó volt róla, hogy a KompMániával közösen folytatják, de az egyetem, a vizsgaidőszakok mellé lehetetlen volt bepréselni rendszeres alkotómunkát, fellépéseket. A színészi pálya vonzása azonban erősen megmaradt, Klári Ascher Tamás zalaszentgróti kurzusait is látogatta - ezeket legfontosabb élményei közt tartja számon. A jogon már ötödéves volt, amikor véletlenül megtudta: a Színház- és Filmművészeti Egyetem kísérletként koreográfus szakot indít. Klári - ha nem is színészhallgatóként, de - bekerült a vágyott iskolába. De azért az utolsó pillanatig hezitált: az utolsó éjjel aztán nekifogott a felvételire kért koreográfiának. "Bozsik Yvette volt az egyik zsűritag, aki meg is kérdezte: mennyi idő alatt készítettem el?" - mondja. Klári megmondta, meglepődtek, megdicsérték. Már első éves koreográfus-hallgatóként végzett aztán a jogon. Évek óta nem lép színpadra. Amikor ennek okairól kérdem, azt mondja: "Rájöttem, hogy rossz táncos vagyok." A Színin négy évig kevés táncórájuk volt: nem volt mód igazán fejlődni se. Volt viszont dramaturgia, dráma- és művészettörténet, koreográfia - hasznos tárgyak. Új szak első évfolyamának lenni izgalmas dolog: az ilyen osztályok nagyon összetartóak - véli Klári. Hatan végeztek: sokféle háttérrel rendelkező, érdekes emberek, közülük Szabó Csongorral és Jaross Viktóriával máig szoros munkakapcsolatban, barátságban van.

Pataky Klára civil foglalkozását jogász szüleitől örökölte: mindig jó tanuló volt, benne volt a pakliban, hogy a művészet mellé valami tisztes polgári foglalkozás is kerüljön, az éhenhalás elkerülése végett. Először a történelem szak került napirendre, és jöttek az egy ponton elbukó felvételik. A szülők finoman navigálták a jog felé, ami aztán összejött szépen. Klári nagyon szereti másik hivatását is. Koreográfusi tanulmányai mellett dolgozott aztán a belügy idegenrendészetén, bevándorlási és tartózkodási engedélyekkel foglalkozott, jelenleg pedig már közjegyzőjelölt, bírósági fogalmazók mellé jár be szakvizsga-felkészítőre. Az alkotói léttel mindezt azonban nagyon nehéz összeegyeztetnie, "az évek pedig sajnos nagyon mennek". Sztravinszkij zeneművére létrehozott, remek - vizsgamunkának indult - koreográfiája, A katona története is hosszan készült, és nehezen került előadóhely, de a produkció aztán a Merlin Színházban otthonra talált, ahol majd a következő évadban is látható. E darab részletével vendégszerepeltek a 18. Hannoveri Nemzetközi Koreográfiai Versenyen, a városi operaházban, egyedüli magyar meghívottként. Nagyon megilletődötten, hiszen "ott csak a zenekari árok volt akkora, mint Pesten a megszokott MU Színház színpada". Klári színházi előadásokhoz is koreografál: volt már Léner András és Csizmadia Tibor rendezők alkotótársa, és Debrecenben is részt vett egy sajátos felfogású Székely fonó-előadásban, Harangi Mária rendezésében. A fiatal rendezőnőt, aki Klárival már rendszeresen dolgozik, most az Operaházba hívták: májusban már ott állítja színre a Gólyakalifa kortárs operaátiratát, és táncalkotó munkatársát is viszi. Pataky Klári még el se hiszi, milyen lehetőség vár rá. Most egy rövid - két díjat is elnyert - kettősből kibontott új darabon, a Hull az elsárgult? címűn dolgozik. Szülei nemzedékének legendás, magyar slágereit használja benne - nem "retrózás", elgondolkodtatás, örömszerzés céljából. Bemutató ősszel.

fotó:Velledits Éva