A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Interaktív előadásokban ezúttal sem lesz hiány. A helyszín programja minden reggel közös tánccal indul, melybe bárki bármilyen tánctudással becsatlakozhat. Visszatér a Sleeping Beauty Dream Experiment című alvó installációja, ahol egy vezetett álomtúrán vehetnek részt a látogatók. Tell Daddy című projektjében az Egyesült Királyságból érkező Bush Hartshorn különleges lehetőséget kínál mindazoknak, akik elmondanák neki azt, amit saját édesapjukkal sosem tudtak megosztani - a félórás “fogadóóra” érzékeny teret kínál a soha ki nem mondott szavak megosztására és meghallgatására. Fiatal táncosok mutatkoznak be minden délután öt órától Cserepes Gyula Táncra fel! című programjában, ahol a rövid koreográfiákat a nézőkkel közös tánc követi. Este tíz órától pedig az adott nap fellépői hívják közös jamre a látogatókat, akiknek egy valódi táncos közösségi élményben lehet részük. 

sziget24b

A magyar fellépők sorát erősíti Tózsa Mikolt fiatal színházi alkotó is, It’s a Match – or will be – maybe című performansza egy kísérlet: a nézők részvételével keresi az utat a magány, az intimitás és a kapcsolatfüggőség ambivalens összefüggései között. 

A hazai fellépők mellett kilenc különböző ország produkciói is bemutatkoznak. A dán Himherandit Productions Mass Effect című előadásában a táncosok fizikai határaikat feszegetik, érintve a kimerülés, a motiváció és a csoportdinamika kérdéseit – az előadás utolsó részében pedig magyar táncosokkal kiegészülve érik el energiájuk legfelső szintjeit. 
Idén két izraeli társulat is színesíti a fesztivál programját. Galit Liss izraeli koreográfus Blue Zone című darabjában idős, 67-82 év közti hölgyek előadásában mutatja be az érett test fizikai képességeit és jellemzőit. Roni Chadash izraeli táncos-koreográfus Chapters of Joy című koreográfiájával tér vissza a Szigetre, mely a táncról, a táncosokról, a zenéről és a szenvedélyről szól, ötvözve a klasszikus és modern elemeket.

sziget24

Àngel Duran spanyol táncos-koreográfus számára sem ismeretlen a fesztivál, Cowards elnevezésű darabja napjaink férfiképét, a férfiak jelenlegi helyzetét, feladatát és viselkedését veszi górcső alá. Az Intro című előadás a francia Mellina Boubetra bemutatkozó darabja, melyben három táncos kutatja a testi állapotok és az érzések kifejezésének kapcsolatát. 
Nathan Felix-Rivot szintén Franciaországból érkezik, BEWARE című szólójában a felületesség és az érzékiség összefüggéseire fókuszál, míg Alexander Vantournhout belga alkotó egy különleges, Screws című installáción vezeti végig a fesztiválozókat, ahol mikro-előadásokat láthatnak, melyek a testek és az általuk mozgatott tárgyak kapcsolatát vizsgálja. 
Az Egyesült Királyságból látogat a Szigetre a Company Chamaeleon. Umbra, a darab címe latinul árnyékot jelent, a koreográfia az emberekben lévő fény és sötétség állandó váltakozását mutatja be. Vizsgálja, hogyan viselkedünk, mit rejtünk el és mit árulunk el magukból attól függően, hogy kivel találkozunk éppen.
Kubából érkezik Susana Pous koreográfus és társulata, a Mi Compañía, akik előadásuk, az Infinito részleteit mutatják be. A darab egy belső utazás, mely az ősök tudását elegyítve a személyes élményekkel kutatja mindazt, amit az emberek tudnak a népükről és a kultúrájukról. 
Magyar és külföldi fellépőket felsorakoztatva, nemzetközi csapattal érkezik a SubLabPro társulata, a Ring című darabban a táncosok egy körben állva egyensúlyoznak a koreográfia előadása és a kísérletezés közti határvonalon, kutatva a választ a kérdésre, hogy vajon mi a jelentősége egy régi formációnak kortárs kontextusban.

Forrás: Sziget