A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

BEMUTATÓ:  2022. november 20. 19:00 óra , Nemzeti Táncszínház Nagyterem 

A Bozsik Yvette Társulat új bemutatója Golenya Ágnes Éva írónő az ecuadori Tayos barlangban végzett kutatásai, írásai, valamint Móricz János felfedező beszámolói által inspirált táncszínházi előadás. A barlangot Móricz János 1969-es felfedezése tette ismertté, amikor állítása szerint idegen lények és egy előző civilizáció nyomaira bukkant az ecuadori Cueva De Los Tayos barlangrendszerben, amelyet Táltosok Barlangjának nevezett el. E felfedezés több regény és film inspirációja volt, miközben még mindig titokzatosság övezi. A barlangban élő zsírfecskék maguk is misztikus lények, akik a denevérekhez hasonlóan visszhang alapján tájékozódnak.

Vajon mi van a Tayos mélyén? Mit tartalmazhatnak a „fémkönytárakban” lévő aranylemezek? Az 1970-es években miért indult a British Museum támogatásával és Neil Armstrong űrhajós részvételével újabb expedíció? És kitágítván a fókuszt: vajon mennyire vagyunk mi, emberek tudatában annak, hogy mi történik az illúzión túl?

A Tayos című táncelőadás a butoh tánc eszközeivel, expresszív képekkel igyekszik megmutatni egy távoli univerzumot, amelyben emberek és állatok, furcsa lények és kreatúrák keresztezik egymást egy civillizációtól távol eső világban, amely magában hordozza, és még őrzi az Isteni, kozmikus energiát.

bozsik2022

Bozsik Yvette Társulat: Tayos

Előadja: Hasznos Dóra, Samantha Kettle, Bujdosó Anna, Hortobágyi Brigitta, Tóth Rebeka, Gombai Szabolcs, Vati Tamás, Krizsán Dániel, Darabont Áron, Deák Kristóf, Sikó Koppány, Szeri Martin, Iványi Mirkó Dorián

Zene: Philippe Heritier
Jelmez: Bati Nikoletta
Tér: Vati Tamás
Fény: Pető Józse
Kreatív producer: Iványi Marcell
Koreográfus munkatárs: Krizsán Dániel
Koreográfus: Bozsik Yvette

Külön köszönet Golenya Ágnesnek.
Az előadás bemutatója a Nemzeti Táncszínházban, közös programként valósul meg.