A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

XVII. Magyar Táncfesztivál, 7. Gyermek Táncfesztivál,
Győri Balett miniFesztivál
Győr, 2022. június 13-19.

Kétévnyi járvány okozta lelassult életritmusból egy gyorsabb dimenzióba repíti a rendezvény nézőit és résztvevőit az idei, immáron korlátozások nélküli Magyar Táncfesztivál, amely nemcsak az évad sikerprodukcióiból szemezget, hanem megemlékezik a Győri Balett alapítójáról és két kisebb seregszemlét is magába foglal. A fesztiváligazgató Kiss János úgy látja, hogy még az online uralta világban is nélkülözhetetlen a személyes találkozás a nézőkkel, a színpadon megszülető táncprodukciók energiáinak átélése.

gyoritanc22

Tradíció és Innováció
Az április 21-én elhunyt alapítójára, Markó Ivánra emlékezik a Győri Balett egy emlékfotó kiállítással, amely az 1979-től együtt töltött 12 év közös alkotásait dokumentálja 12 képben a fotóművész szemszögéből.
A tradíciók és az újító alkotói energiák bemutatása végigkíséri a fesztivál programját, amely a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán június 13-án a Harangozó- és Seregi-, idéntől pedig már Magyarország Érdemes Művésze díjas Velekei László társulatigazgató, és a Hrutka Róbert – Jamie Winchester zenei alkotópáros különleges közös produkciójával, az élőzenés One way to Heaven című darabbal nyit. A mű a budapesti bemutató után Győrben is egy férfi életének nők által alakított epizódjait kíséri végig, könnyed, humoros stílusban.

A további napokra az évad leginnovatívabb táncdarabjait válogatták össze a szervezők. Műsorra kerül az Évad legjobb alkotója díját elnyert Sághy Alexandra, a Budapest Táncszínház művészeti vezetőjének remek darabja a Viszlát a levegőben!, amely a nehéz helyzetekben a versengés helyett az összefogás szükségességét ábrázolja.

Frenák Pál, az alkotói és művészi kerek jubileumokat tavaly ünneplő koreográfus az idei Bartók Fesztiválra készítette el új darabját Secret off_Man címmel, amelyben a férfititkok után kutat. A Bozsik Yvette Társulat Bohóc kerestetik című darabja igazi jutalomjáték két nagyszerű előadónak, a koreográfus Bozsik Yvette-nek és Vati Tamásnak, akik két kiöregedett bohóc castingjában remekelnek. Feledi János Don Quijote című műve társulatának 10 éves fennállására készült és a mai kor vándorló lovagjának küzdését mutatja be három remek táncos tolmácsolásában.
A közelmúltban alakult és máris nagy figyelmet érdemlő társulat a Székesfehérvári Balett Színház vezetőjük, Egerházy Attila az örökkévalóságot és a múlandóságot egyszerre jelképező Pillangók című egyfelvonásosával érkezik Győrbe. A darab az Inversedance Fodor Zoltán Társulat Te meg a világ című művével kerül egy este színpadra. A Duda Éva Társulat duplaesttel jelentkezi, a Gangaray Dance Company pedig a tiszta tánc szentélyévé alakítja Agora című darabjával a fesztivál másik előadóterét, a Kisfaludy termet.
A néptáncelőadások idei határon túli vendége a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes, amely több produkcióval érkezik. A tradíció és az innováció jegyében a hazai néptánckincs őrzői és megújítói is állandó vendégei a fesztiválnak. Az idén 65 éves jubileumát ünneplő Duna Művészegyüttes az organikus építészetébe tradicionális elemeket is beillesztő Makovecz Imrére emlékezik Héttorony című darabjával. A mindig teltházat vonzó Magyar Állami Népi Együttes ezúttal egy művészi kísérlet sikeres darabját hozza Győrbe, amely Tamási Áron Énekesmadár című művéből készült. A verbalitást sem nélkülöző adaptáció Idesereglik, ami tovatűnt címmel kerül színpadra.
Az esti nagyszínpadi produkciókat néptáncegyüttesek műsorai, táncházai, hipp-hopp táncok, az AForce1, valamint a PASO, a Budapest Bár koncertje követi majd a színház előtti téren, délutántól pedig Kubai bár várja az érdeklődőket.

A klasszikus balett győri ünnepe
A fesztivál egyik csúcspontja, a hazai klasszikus balettélet győri gálája, ahol a Magyar Nemzeti Balett az angol-spanyol alkotópáros Sol Léon és Paul Lightfoot Sad case című esettanulmányát adja elő. Ugyanezen az estén a Magyar Táncművészeti Egyetem klasszikus balett végzősei Robert North A halál és a lányka című darabjával lépnek fel, amely egyben vizsgakoncertjük része is. A 40 éves alapítását ünneplő Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium hallgatói Sebestyén Bálint, a Győri Balett táncművészének művét, a Symphonyt adják elő.
A zárónap hagyományos vendége a Recirquel a Solus Amorral érkezik a Nagyszínpadra. Alapító-vezetőjük Vági Bence az egyik idei Harangozó-díjas. A fesztivál nyitott játéktere, amely egyébként a rendezvény egésze alatt várja az érdeklődőket, a Falmencorazonarte Táncszínház előadásával zárja az utolsó estet.

Gyerekekre koncentrálva, a legkisebbektől a fiatal felnőttekig!
Fontos feladatnak tartják a fesztivál szervezői a legifjabb nemzedék megnyerését, ezért fokozottan koncentrálnak a gyermek és ifjúsági előadások bemutatására. A 7. Gyermek Táncfesztivál mellett megrendezik a Győri Balett miniFesztivált, amely egészen a babakortól várja nézőit a Győri Balett Stúdióban. Minibalett és WobbelYoga foglalkozásokon kívül rövid darabok szerepelnek a műsoron, köztük a Maszkabál és Kippkopp és Tipptopp meseadaptáció a társulat előadásában. A gyerekek ösztönös tánc -improvizációjának ad remek alapot Gryllus Vilmos és az Aranykapu zenekar koncertje.
7 év után újítja fel a Győri Balett a családon belüli testi-lelki erőszakot taglaló, nagy hatású és a nézőkben sok rejtett feszültséget felszínre hozó darabját a Ne bánts! –ot. Témája sajnos ma is időszerű, de talán a problémát már nyíltabban kezelő, befogadó világban kerül ismét színpadra Velekei László darabja, egy rendkívül izgalmas helyszínen az Árkád Parkolóház -2. szintjén.

Balett történeti szakmai programok
A magyar balett kialakulásának történetét dolgozza fel a Győri Balett egykori tagjának Thierry Jaquemet és Major Rita tánctörténész tudományos munkája, amely a „nemzeti, vagy európai, vagy idegen” hármas fogalom mentén vizsgálja a hazai balett históriáját egy szimpózium keretében.
Művészet/ Elmélet címmel tartanak konferenciát a Múzeumházban a Győri Balett, Magyar Művészeti Akadémia és a MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete, a Magyar Táncművészeti Egyetem , a Nyíregyházi Egyetem , a Széchenyi István Egyetem , a Színház- és Filmművészeti Egyetem képviselői.
Nyilvános bemutatkozásra ad lehetőséget szintén egy szakmai program a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasainak.
Ránk fér a boldogság – fogalmazott Kiss János fesztiváligazgató a tavalyi fesztivál kapcsán és ez a szomszéd országban dúló háború hatásai miatt idén is igaz. A tánc pedig boldoggá tesz – erre törekszik a XVII. Magyar Táncfesztivál Győrben.