A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Bemutató: 2010. április 13-14. 20.00 óra Bakelit MAC
(1095 Budapest, Soroksári út 164)

ZÉRÓ BALETT: 5 6 7 COOL
Összművészeti kortárs táncszínház Lázár Ervin: Öt hat hét című novellája nyomán

Lázár Ervin egyik alaptémája a magány és annak legyőzése.  Ha követjük az író novelláinak fonalát, felfedezzük, hogy az egyik közös mondanivaló ez:  kommunikáció nélkül nincs közösség, nincs társadalom, nincs igazi, mély alapokon nyugvó etikai és érzelmi rend a világban. Az ember azonban fél, szégyenli magát mások előtt. Miért? Mi kényszerít bennünket arra, hogy a bennünk élő csoda ellen forduljunk? A mágikus realizmus éppen a csoda számba menő, de lehetséges kommunikáció letrejöttét, megvalósulásának irracionális, de valós élményét írja le. Ilyenkor szinte fizikai értelemben is energia szabadul fel és testet ölt, ha csak meggyalázott emlékként is, a szeretet. 

Koncepció/Rendezés: Szabó Kristóf
Koreográfia: Berger Gyula
Animáció: Kovács Ivó
Jelmez: Kasza Emese
Előadók: Dobi András, Galuska Írisz, Gergelyi Júlia, Szabó Zoltán, Tóth Karolina

567berger
Fotó: Lovász József

Zéró Balett

A Zéró Balett (korábban Berger Gyula és Barátai Táncszínház) neve a ZÉRÓ koncepciójából származik, amelyet a történelmi feljegyzések szerint India adott a világnak. A hindu bölcsek számára a ZÉRÓ nem egyszerűen egy számot jelentett, hanem mindennek a kezdetét, kiindulását, a mag-ot, amelyből minden származik. Ennek megfelelően eredeti jele sem a mai kör, vagy ovális volt, hanem egyszerűen egy pont:

A társulat nevében a ZÉRÓ kifejezés hasonlóképpen a misztikus középpontból való kiindulás szándékát jelzi, hiszen a ZÉRÓ a transzformáció helye: a számegyenesen ebben a pontban alakulnak át a negatív számok pozitívakká, az éj ekkor fordul át nappallá, a virtuális itt válik valóságossá. A ZÉRÓ ilyenformán számunkra az alkotási folyamat jelképe is, hiszen ebben afolyamatban megpróbálunk felfedni valami addig rejtetten maradót, megkísérelünk hidat építeni a spirituális és a materiális létezés között.

A ZÉRÓ Balett előadásaiban egy csepp kelet és nyugat is találkozik. A "balett" szó a nyugati hagyományok tiszteletére utal nevünkben, még ha nem is jelenti e tradíciók egyszerű átvételét vagy követését, inkább azok alkotó továbbgondolását...