A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2005. január 13-16. között kerül megrendezésre az

6. Szóló Tánc Fesztivál
és a 4. Duó Tánc Fesztivál


az Orkesztika Alapítvány szervezésében, a MU Színházban.

Várjuk rövid, új táncprodukciók jelentkezését!

1999-ben az Orkesztika Alapítvány "Pódium-Tánc" címmel indította el befogadó színházi programját. Mint azt a program elnevezése mutatja, célul tűztük ki a háború előtti Magyarországon is divatos pódiumtáncolás műfajának felélesztését, valamint az alkotó fiatal generációk számára a megmutatkozás lehetőségét.

Az eddig megrendezett fesztiváljainkhoz hasonlatosan, továbbra is fenntartjuk azt a célkitűzésünket, hogy az előirt feltételeken túl, kötöttségektől mentesen, minél többen tudják bemutatni önálló koreográfiai munkájukat, melyeket szakmai zsűri és a közönség is értékel. Fesztiválunk lehetőséget teremt az alkotóknak, hogy kipróbálhassák művészi elképzeléseiket, akár magukon, akár egy felkért előadón, és produkcióikat megméretve visszajelzést kapjanak munkájuk fejlesztéséhez.

A 6. Szóló Tánc és a 4. Duó Tánc Fesztiválról:

A 2004-es fesztivál 20 szóló és 20 duó produkciót tud fogadni. Ennél többre idő hiányában, a közönség és a zsűri túlterhelésének elkerülése érdekében nincs mód.

A fesztivál nem kíván befogadni olyan koreográfiákat, melyekből hiányzik az új minőségre, az alkotó gondolkodásra, az egyéni hangvételre való törekvés (ennek értelmében improvizációk, tradicionális műfajú vagy korábbi koreográfiák bemutatására nincs mód).
A kiírásnak nem megfelelő (és túljelentkezés esetén a nagyon gyenge minőségű) alkotások kiszűrése érdekében a fesztivál szervezői és zsűrije próbatermi videofelvétel alapján előzetesen megnézi a műveket.
Idén a fesztivál céljainak megfelelően, az első szakaszban a produkciónkénti szakmai értékelést helyezzük előtérbe, ezért a korábbi évek gyakorlatával szemben, csak a "Gála"-esten, a második szakaszban, a kiválasztott szólók ismételt bemutatásakor kerül sor az értékelésre, díjazásra.
A bemutatandó produkciók sorrendjét sorsolással döntjük el.
A fesztivál jellegből következően mindenki számára azonos fénytechnika, és azonos terjedelmű színpadi próba áll rendelkezésére. A színpad mérete 8*8m.

A fesztiválra rövid szóló és duó tánc produkciókkal, lehet jelentkezni, az adatlap pontos kitöltésével, a mellékletek benyújtásával, az alábbi feltételekkel:

ˇ A produkciónak a fesztiválra kell készülnie (korábban bemutatott produkcióval nem indulhatnak).
ˇ A jelentkezés alsó korhatára 16 év.
ˇ A bemutatott produkció időtartama, hossza szólónál maximum 6 perc lehet (javasolt időkeret 4 perc), duónál maximum 9 perc lehet (javasolt időkeret 6 perc). Az időkeret túllépése kizárást von maga után.
ˇ A produkcióhoz eszközöket lehet használni, de a színpadra való beállás és kiállás - a fesztivál-jelleg miatt - összesen fél percnél többet nem vehet igénybe. Nem használható viszont olyan kellék, mely a színpad, táncpadló sérülését okozhatja, vagy azt beszennyezheti (víz, gyertya, festék stb.).
A beküldött adatokon a változtatni nem lehet.

Jelentkezési határidő: 2004. november 1.

Regisztrációs díj: 2500.-/pályázat (rózsaszín postautalványon fizethető be a titkárság címére vagy személyesen a Mozdulatművészeti Stúdióban.
Ebből az összegből finanszírozzuk a felmerülő költségeket: szórólap, levelezés, stb.)
Cím: Orkesztika Alapítvány Titkársága, 1078 Budapest, Hernád u. 11., vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (Amennyiben a jelentkezés e-mailen érkezik be, kérjük az eredeti aláírt adatlapot postázni számunkra).

További információ kérhető a 06-20-3617821 vagy a 06-20-9916447 számon (Tariska Andrea, Pálosi István).

A pályázati adatlap sokszorosítható.

Az adatlap letölthető a http://www.orkesztika.hu címen, vagy beszerezhető személyesen az alábbi helyszíneken: -MMS- Mozdulatművészeti Stúdió (1077 Budapest, Rottenbiller u. 31., tel.: 06-20-3617821), Műhely Alapítvány (1094 Budapest, Liliom u. 41., tel.: 06-1-4562045).

A pályázók számára az -MMS Mozdulatművészeti Stúdió
ingyenes próbalehetőséget tud biztosítani!

2004-2005-ben a fesztivált támogatja a NKÖM-NKA Táncművészeti Szakkollégiuma.
Cseh Centrum, Lengyel Intézet, Orosz Kulturális Központ